KAATUMISET KURIIN! – KYSY KUULUMISIA JA KAATUMISIA

/

Kaatumiset kuriin logo

”Mitä sinulle kuuluu?”
”Oletko kaatunut viime aikoina?”
”Huolettaako kaatuminen sinua?”

Perjantaina 24.11. vietetään Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton (VALLI ry) välittämisen päivää. Kuluvalla viikolla Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen koordinoima liikuntatyöryhmä kannustaa kysymään ikääntyvältä läheiseltä kuulumisia ja kaatumisia. Olemme jakaneet Pohjois-Karjalan kuntiin infonäyttömateriaalia sekä postikortteja, joiden viestinä on ikääntyvästä läheisestä välittäminen. Käymällä yhdessä ikääntyvän kanssa läpi UKK-instituutin KaatumisSeula®-materiaaleja ikääntyvä tulee tietoiseksi omasta kaatumisriskistään sekä keinoista, joilla kaatumisriskiä voi pienentää.

Kysytään siis ikääntyvältä läheiseltä kuulumisia ja kaatumisia sekä löydetään yhdessä keinoja, miten kaatumiset saadaan kuriin!

Siun sote Pohjois-Karjalan hyvinvointialueKaatumisSeula®-materiaaleja, joita voi käydä yhdessä läheisen kanssa läpi:

KaatumisSeula®- kaatumisvaaran arviointi – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)
Sähköinen tarkistuslista – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)
10 keinoa kaatumisten ehkäisyyn – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)

Tarve ravitsemusterveyden edistämiselle on suuri — toteutamme kiertueen neljässä yläkoulussa

/


Pylväskaavio Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kouluterveyskyselyn 8. ja 9. -luokkalaisten tuloksista vuodelta 2023. Hiljattain julkaistujen kouluterveyskyselyn [1] tulosten mukaan nuorten ravitsemustottumuksissa on runsaasti huolenaiheita. Reilu 40 % pohjoiskarjalaisista yläkoululaisista ei syö aamupalaa joka arkiaamu, ja noin joka neljäs jättää koululounaan välistä vähintään kerran kouluviikon aikana. Kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö on vähäistä — jopa 90 % syö niitä harvemmin kuin 6 päivänä viikossa

Edistääkseen nuorten ravitsemusterveyttä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen koordinoima ravitsemustyöryhmä on toteuttanut vuodesta 2016 alkaen pohjoiskarjalaisille 7. -luokkalaisille suunnatun ravitsemuspäiväkiertueen, jonka tavoitteena on viestiä koululaisille ravitsemussuosituksesta sekä herätellä oppilaita pohtimaan omia ruokatottumuksiaan. Ravitsemuspäivä koostuu jokaiselle koulun 7. -luokalle erikseen pidettävästä, 45 minuutin mittaisesta oppitunnista. Ravitsemuspäiväkiertue on tänä syksynä toteutettu jo Outokummussa, Polvijärvellä ja Lehmossa. Viimeisenä suuntaamme pitämään tunteja vielä Kontiolahden koululle.

Kiertuetta toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kotitaloustieteen opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat oppitunnit osana ravitsemusterveyden edistämisen opintojaksoa yhteistyössä Kansanterveyden keskuksen terveyden edistämisen suunnittelijoiden kanssa. Lue Itä-Suomen yliopiston julkaisu ravitsemuspäiväkiertueen toteutuksesta täältä.

[1] Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (2023). Kouluterveyskyselyn aikasarjat perusopetus 8. ja 9. lk, lukio, aol, 2006-2023.

Lisätietoja:

Taru Korhonen, terveyden edistämisen suunnittelija
taru.korhonen@pkkansanterveys.fi | 050 378 0963

Hanna Määttänen, terveyden edistämisen suunnittelija
hanna.maattanen@pkkansanterveys.fi | 050 579 0600

KAATUMISET KURIIN! – TEEMAVIIKOT ALKAA 18.9.23

/

Kaatumiset kuriin logo           

Kaatumiset kuriin! -kampanja käynnistyy Turvallisesti kotona ja liikkeellä -teemalla. Tänä syksynä kiinnitetään erityisesti huomiota sisällä ja ulkona liikkumisen turvallisuuteen kaatumisriskin pienentämiseksi. Sekä valtakunnalliset että maakunnalliset teemapäivät ja tapahtumat lisäävät tietoa ikääntyvien asumis- ja liikkumisturvallisuudesta sekä ulkoilun hyödyistä.

Vie vanhus ulos 18.9.–1.10.

Vuonna 2023 Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjan teemana on Voimaa ulkoilusta. Ota osaa kampanjaan ja lähdetään yhdessä ulkoilemaan! Lisätietoja löydät täältä.

Turvallisesti kotona ja liikkeellä -webinaari 21.9. klo 10:00-11:15

Tule seuraamaan Turvallisesti kotona ja liikkeellä! -webinaaria. Reilun tunnin mittaisen tilaisuuden aikana asiantuntijat Ikäinstituutilta ja Liikenneturvalta kertovat käytännön vinkkejä kaatumisten ennaltaehkäisemiseksi. Webinaarin ohjelman löydät täältä.

Maksuton webinaari järjestetään Teams-alustalla (liity mukaan tästä). Tilaisuus on suunnattu erityisesti ikääntyville ja heidän läheisilleen, mutta se on myös avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Voit seurata tilaisuutta omalta mobiililaitteeltasi tai osallistua katsomoon seuraavissa paikoissa:

 • Liperi: Penttilä-sali, Koulukuja 1
 • Rääkkylä: Kirjasto, Kinnulantie 2
 • Ilomantsi: Kalevala-sali, Soihtulantie 7
 • Tohmajärvi: Virastotalon valtuustosali, Järnefeltintie 1
 • Joensuu: ToriKievari, Suvantokatu 6
 • Polvijärvi: Koulukeskuksen auditorio, Polvijärventie 6

Iäkkäiden ulkoilupäivä 5.10.

Vanhustenviikolla Ikäinstituutti järjestää Lisää voimaa vuosiin ulkoilusta -webinaarin klo 9:30-10:00. Tietoa webinaarista ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Ikäihmisten terveyspäivä Joensuu Areenalla lauantaina 14.10.

Terveyspäivän teemana vuonna 2023 on turvallinen asuminen. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä.

Hei ikäihminen, mitä Siulle kuuluu? -tapahtumakiertue

Tule keskustelemaan, kyselemään ja tapaamaan Siun soten työntekijöitä ja alueen järjestötoimijoita kahvikupposen ääressä. Lisäksi saat tietoa, kuinka voit vaikuttaa omaan kaatumisriskiisi!

 • Juuka: 26.9. klo 9–11, Ellinkulma (Väyryläntie 1)
 • Valtimo: 26.9. klo 13-15, Kuntalaisten talo (Kunnantie 1)
 • Kiihtelysvaara: 3.10. klo 9-11, Suojapirtti (Tulrompsuntie 2)
 • Tuupovaara: 3.10. klo 13–15, Ullakko (Onnelankuja 5)
 • Rääkkylä: 10.10. klo 9–11, Kunnantalo (Kinnulantie 1)
 • Hammaslahti: 10.10. klo 13–15, Nuorisoseuran talo (Pyhäseläntie 1)
 • Heinävesi: 24.10. klo 9–11, Seurakuntakoti (Vahvalahdentie 17)
 • Tohmajärvi: 31.10. klo 10–12, Kaivo (Talluksentie 5)