Ilman riippuvuuksia — savuttomuuskiertue Riveriassa

/

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus toteuttaa yhteistyössä Riverian kanssa ammattiopiston opiskelijoille suunnatun Savuttomuus-kiertueen. Kiertueen ensisijaisena tavoitteena on viestittää tupakoiville nuorille tupakoinnin haitoista lisääntymisterveyteen ja raskauteen. Vuoden 2016 tilastojen mukaan raskauden aikainen tupakointi on yleisempää Suomessa kuin muualla Pohjoismaissa. Tilanne on kaikkein huolestuttavin alle 20-vuotiailla nuorilla äideillä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan vuonna 2017 Pohjois-Karjalaisista naisista 16,7 % tupakoi raskauden aikana. Vastaava osuus koko maassa oli 12,5 %. Vastaavasti Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn pohjalta tiedetään lisäksi, että ammatillisissa oppilaitoksissa tupakointi on edelleen huomattavasti yleisempää kuin lukioissa. Joensuun ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista nuorista päivittäin tupakoi 25 %. Vastaava osuus lukiossa on 3 %.

Tapahtumassa on mukana Kansanterveyden keskukselta ”Pikkuiset -sikiönuket”, joiden avulla havainnollistetaan tupakoinnin haittoja raskauden eri vaiheessa sikiöön. Lisäksi Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys on esittelemässä tupakkatuotteiden kemikaalihaittoja sekä Sovatek-säätiö on kertomassa digi- ja rahapelaamisesta. Myös Peltolan mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan lähihoitajaopiskelijat ovat mukana tapahtumassa välittämässä tietoa nikotiinituotteiden ja päihteiden haitoista toisille opiskelijoille. Tapahtuma on avoin kaikille Riverian opiskelijoille. Jokaisella riippuvuusteemalla on oma esittelypisteensä, jossa aiheeseen voi tutustua oman mielenkiinnon mukaisesti. Tapahtumasta kerätään myös kirjallista palautetta.

Lisätietoja
Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
Reeta Raimoaho
Terveyden edistämisen suunnittelija
reeta.raimoaho@pkkansanterveys.fi
Puhelin 050 476 3424

Tiedätkö suola- sokeri ja rasvapommit? Apteekkikiertue starttaa jälleen 1.4.2019

/

Aikuisväestölle suunnattu suola-, sokeri- ja rasvanäyttely käynnistyy kevään 2019 aikana. Näyttely jalkautuu kiertueen muodossa Pohjois-Karjalan apteekkeihin. Kiertueen toteuttaa Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus yhteistyössä Karjalan Apteekkariyhdistys ry:n kanssa.

Näyttelyn ideana on havainnollistaa konkreettisesti eri elintarvikkeiden suola-, sokeri- ja rasvapitoisuuksia sekä herättää ihmisiä pohtimaan näitä asioita omassa ruokavaliossaan. Liiallinen sokerin, suolan ja rasvan saanti ovat riskitekijä monille kansantaudeille, kuten esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksille.

Apteekkikiertueen aikataulut näet alla. Näyttely on esillä joissakin apteekeissa vain osan päivästä. Kysy tarkemmat näyttelyajat apteekistasi. Lämpimästi tervetuloa apteekkeihin!

 

 

 

 

1.4. Lehmon apteekki
2.4. Kontiolahden apteekki
3.4. Joensuun keskusapteekki
4.4. Viinijärven apteekki
5.4. ja 8.4. Liperin apteekki
8.4. Ylämyllyn apteekki
11.4. Outokummun apteekki
12.4. Niinivaaran apteekki
15.4. Reijolan apteekki
16.4. Tohmajärven apteekki
16.4. Pyhäselän apteekki
17.4. Joensuun Uusi apteekki
18.4. Rääkkylän apteekki
23.4. Lieksan apteekit (Citymarket Lieksan Pietari-apteekki, Lieksan Uusi Apteekki, Lieksan Pielis-apteekki)
24.4. Kiteen apteekki
29.4. Juuan apteekki
3.5. Ilomantsin apteekki
8.5. Noljakan apteekki
9.5. Polvijärven apteekki
13.5. Valtimon apteekki
13.5. Nurmeksen apteekki
13.5. Porokylän apteekki
21.5. Heinäveden apteekki

 

Lisätietoja:
Reeta Raimoaho
Terveyden edistämisen suunnittelija
reeta.raimoaho@pkkansanterveys.fi
puh. 050 476 3424

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen kumppaneille tarjolla MAKSUTON ELÄKEVALMENTAJAKOULUTUS

/

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus ja Ikäinstituutti aloittavat yhteistyön Elämäni eläkevuodet — liikettä ja mielenvoimaa -hankkeessa. Elämäni eläkevuodet -valmennus on P-K kansanterveyden keskuksen kumppaneiden käyttöön tarkoitettu kokonaisvaltainen hyvinvoinnin konsepti. Maksuttomat valmennusryhmät ovat suunniteltu juuri eläkkeelle siirtyneille, vähän liikkuville ja heikomman tulotason omaaville henkilöille, jotka haluavat etsiä uutta virtaa eläkevuosiinsa.

Sinustako vapaaehtoinen eläkevalmentaja?

Etsimme Elämäni eläkevuodet  -valmentajakoulutuksiin vapaaehtoisia valmentajapareja (katso liite). Jos olet jo eläkkeellä, sinulla on kokemusta ryhmänohjauksesta ja olet kiinnostunut ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, olet etsimämme henkilö. Vapaaehtoisena vertaisvalmentajana opit lisää valmentavasta otteesta, tutustut uusiin ihmisiin ja teet merkityksellistä työtä toisten ja omalle hyvinvoinnille. Kenet voisit houkutella valmentajapariksesi?

Kevään 2019 Elämäni eläkevuodet -valmentajakoulutukset

9.–10.5. Tampereella
23.–24.5. Kuopiossa

ILMOITTAUTUMINEN ja LISÄTIETOA

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
toiminnanjohtaja Kari Hyvärinen
kari.hyvarinen@pkkansanterveys.fi, p. 044 322 4848

Ikäinstituutin yhteyshenkilöt
koordinaattori Markku Holmi
markku.holmi@ikainstituutti.fi, p. 040 081 4834

suunnittelija Taru Tanskanen
taru.tanskanen@ikainstituutti.fi , p. 040 579 3729

 

Lue lisää www.liikkeellavoimaavuosiin.fi/elakevalmennus

 

Elämäni eläkevuodet – liikettä ja mielenvoimaa -hanke (2019–2021) innostaa kansanterveys- ja eläkeläisjärjestöjä perustamaan vapaaehtoisten vertaisohjaajien vetämiä eläkevalmennusryhmiä. Tällä hetkellä hankekumppaneita ovat Sydänliitto, Eläkkeensaajien Keskusliitto ry, Eläkeläiset ry ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus.