Säpinää, seniorit – Kaatumiset kuriin!

/

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen liikuntatyöryhmä haastaa kaikki yli 65-vuotiaat pohjoiskarjalaiset tiedostamaan kaatumisvaaransa. Kampanja toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Karjalan kuntien, Islon ja Pokalin sekä Riverian opiskelijoiden ja Siun soten ikäihmisten palveluiden kanssa. Lisäksi haastamme kuntien vanhus/seniorineuvostot toimimaan kuntakohtaisina aktivoijina.

Iäkkäiden kaatumiset ja niiden aiheuttamat vammat ovat suuri yhteiskunnallinen haaste. Joka kolmas 70 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vähintään kerran vuodessa ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinasteisia vammoja. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi kaatumisvammojen hoito ja kuntoutus on kallista. Kaatumisvammojen seurauksena yli 65-vuotiasta pohjoiskarjalaisesta lähes 300 henkilöä saa vuosittain lonkkamurtuman. Kaatumisia siis kannattaa ehkäistä.

Vaikuttamiskampanja toteutetaan vanhustenviikolla ajalla 2. -9.10.2022 Kampanjassa hyödynnetään KaatumisSeula-hankkeen tuottamia materiaalia sekä kokeillaan lihas- ja tasapainoharjoitteita. Kaatumiset kuriin kampanjan materiaalit ovat jaettavissa kuntakohtaisissa palveluissa (liikuntaryhmät, kirjastot, liikuntatilat jne). Lisäksi kaatumisvaaran voi arvioida itse myös oheisen verkkosovelluksen avulla. KaatumisSeula®- kaatumisvaaran arviointi – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)

Kampanjan toteutusta ovat tukemassa Pohjois-Karjalan kunnat, Itä-Suomen Liikuntaopisto, Pohjois-Karjalan Liikunta, Riveria & Siun sote sekä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus.

Lisätietoja
Kari Hyvärinen
Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
kari.hyvarinen@pkkansanterveys.fi
044 322 4848

Suunnistetaan − hyvässä mielessä!

/

Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskuksen koordinoima liikuntatyöryhmä on halunnut tukea nuorten mielen hyvinvointia luomalla suunnistuksen opetuksessa hyödynnettäviä Hyvän mielen liikuntarasteja. Suunnistuksen oheen voi sisällyttää helposti eri oppiaineiden opettamista tai erilaisten taitojen, kuten mielenterveysosaamisen, tukemista ja vahvistamista.

Hyvän mielen liikuntarastien tarkoituksena on kannustaa suunnistajaa pohtimaan oman mielen hyvinvointia ja sen taustalla olevia tekijöitä. Rasteja on 8 kappaletta, ja opettaja voi sijoittaa ne haluamaansa suunnistusympäristöön. QR-koodein varustellut suunnistusrastit sisältävät erilaisia mielen hyvinvointia tukevia tehtäviä, videoita ja muuta materiaalia niin tunne- ja vuorovaikutustaitojen kuin itsemyötätunnonkin osalta. Liikuntarastit tutustuttavat suunnistajan samalla mielen hyvinvointia tukeville verkkosivuille, joita voi vapaa-ajalla palata tutkimaan lisää.

Hyvän mielen liikuntarastit -paketti on luovutettu kaikkiin Pohjois-Karjalan yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin syksyllä 2022. Toivottavasti Pohjois-Karjalan kouluissa hyödynnetään Hyvän mielen liikuntarasteja ja suunnistetaan − hyvässä mielessä!

Lisätietoja

Taru Korhonen
terveyden edistämisen suunnittelija, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
taru.korhonen@pkkansanterveys.fi
050 378 0963

 

Mitä mieltä on mennä metsään? − Mielen maisemamatkat tukemassa pohjoiskarjalaisten hyvinvointia

/

Useaan Pohjois-Karjalan kuntaan on avattu tänä syksynä mielipolkuja eli Mielen maisemamatkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden ottaa hetkeksi etäisyyttä arjesta ja lumoutua luonnosta. Luonto on ihanteellinen ympäristö mielen hyvinvoinnin tukemiseen ja vahvistamiseen. Metsässä oleskelulla on positiivinen yhteys stressin alenemiseen, rentoutumiseen, matalampaan verenpaineeseen sekä vähentyneeseen masennus- ja ahdistusoireiluun.

Mielen maisemamatka alkaa infokyltiltä, johon reitti on merkitty. Reitin varrella on 8 mielen elpymistä tukevaa harjoitetta. Erilaiset ympäristön havainnointia sekä palautumista tukevat harjoitteet voivat auttaa luonnon hyvinvointivaikutusten saavuttamisessa, myös vähemmän mielenkiintoisessa luontoympäristössä. Tuttu metsä saattaa näyttäytyä uudessa valossa, kun sitä tarkastelee eri aistein ja uusista näkökulmista.

 

Mielen maisemamatkoja on avattu tänä syksynä seuraaviin kuntiin:

  • Polvijärvi (Iivanantie, 83750 Sotkuma)
  • Rääkkylä (Kisatie 8, 82300 Rääkkylä)
  • Ilomantsi (Pietarinkujan pääty, 82900 Ilomantsi)
  • Juuka (Lähdetie 1, 83900 Juuka)
  • Outokumpu (Kuusjärventie 10, 83500 Outokumpu)
  • Tohmajärvi (Kirkkotie 10, 82600 Tohmajärvi)
  • Nurmes (Vajatien pääty/ Vinkerlahden pienvenesataman parkkipaikka, 75530 Nurmes)
  • Heinävesi (Heinäveden kirkonkylän urheilukenttä, Kenttätie 1, 79700 Heinävesi)
  • Kontiolahti (Vierevänniementie 6, 81100 Kontiolahti)

Mielen maisemamatkoja on sijoitettu kuntien lähiluontoon, ja 1-4 km pituiset reitit ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Mielen maisemamatkat on toteuttanut Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Hyvinvointi, ympäristö ja liikkuminen -neuvottelukunta yhdessä kuntien kanssa pohjoiskarjalaisten hyvinvoinnin tukemiseksi.

Lisätietoja

Taru Korhonen, terveyden edistämisen suunnittelija, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
taru.korhonen@pkkansanterveys.fi
050 378 0963