Nuorten päihteiden käyttö huolestuttaa!

/

Ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalassa toteutetun päihdetilannekyselyn mukaan nuorten päihteiden käyttöön ja rahapelaamiseen tulisi kunnissa puuttua aiempaa enemmän. Ihmiset ovat huolissaan läheisten alkoholin ja nikotiinituotteiden käytöstä enemmän kuin omastaan. Lisäksi vastaajien mukaan päihteitä käytetään aivan liikaa omassa kunnassa ja asuinalueella.

Kyselyllä selvitettiin pohjoiskarjalaisten näkemyksiä keinoista, joilla voidaan ehkäistä päihteiden,  tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelien käyttöä ja vähentää niistä aiheutuvia haittoja.

Koko maakuntaa koskevaan päihdetilannekyselyyn vastasi 1 852 yli 13-vuotiasta pohjoiskarjalaista. Alle 18-vuotiaat nuoret vastasivat kyselyyn aktiivisimmin ja naiset yleisimmin kuin miehet. Kunnista eniten vastauksia saatiin Joensuun seudun alueelta.

Kyselyn keskeiset tulokset olivat:

1. Havaittiin päihteiden välittämistä alaikäisille.
2. Toivottiin yleisesti nykyistä enemmän puuttumista päihteiden käyttöön ja rahapelaamiseen (erityisesti alaikäisillä).
3. Poltettavien tuotteiden savulle altistutaan julkisilla paikoilla niin, että siitä on koettu olleen itselle haittaa.
4. Päihtyneelle myyntiin tulisi suhtautua nykyistä tiukemmin.
5. Ollaan huolissaan läheisten päihteiden käytöstä ja rahapelaamisesta enemmän kuin omasta.
6. Sosiaali- ja terveydenhuollon vastaanotolla varhaisten puuttumisen keinojen tehostaminen.

Pohjois-Karjalan päihdetilannekysely toteutettiin helmikuussa 2022 Siun soten, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen ja kuntien yhteistyönä. Kyselyn taustalla oli tammikuussa alkanut kaksivuotinen Ennaltaehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa ‑hanke.

Hankkeen myötä 11 kuntaan on perustettu kansallisen Pakka-toimintamallin mukaiset kysyntätyöryhmät ja maakuntaan tarjontatyöryhmä. Kunnissa toimintamallia vie eteenpäin ehkäisevän päihdetyön vastuuhenkilö yhteistyössä kunnan monialaisen kysyntätyöryhmän kanssa. Maakunnallinen tarjontatyöryhmä on elinkeinoelämän ja valvovan viranomaisten yhteinen foorumi, joka suunnittelee päihteiden ja rahapelaamisen saatavuuteen, ikärajavalvontaan ja vastuulliseen myyntiin liittyviä toimintatapoja.

Lisätietoja:

Tiina Vlasoff, terveyden edistämisen asiantuntija
tiina.vlasoff@pkkansanterveys.fi

Mira Sivonen, terveyden edistämisen suunnittelija
mira.sivonen@pkkansanterveys.fi

Nyt on hyvä hetki penkkilenkille!

/

Kaikki Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Anna sydämestäsi ‑nimikkopenkkikampanjan penkit on nyt vihitty asukkaiden käyttöön.

1.6.2022 Polvijärven torilla otettiin käyttöön keskusta-alueen penkkilenkki iloisissa alkukesän tunnelmissa. Tilaisuudessa avaussanat lausui Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen terveyden edistämisen suunnittelija Hanna Määttänen, jonka jälkeen osallistujille

oli tarjolla reipas alkuverryttely ennen penkkilenkille lähtöä. Avajaislenkillä tutustuttiin Haavikontien lahjapenkkiin ennen tutustumista ortodoksiseen kirkkoon, jossa lenkkeilijöille oli järjestetty kirkon esittelykierros kahvitarjoiluineen. Polvijärven keskusta-alueella on nyt useita uusia levähdyspaikkoja arkiasioinnin tueksi ja kuntalaisten kohtaamisia varten.

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus kiittää lämpimästi kaikkia nimikkopenkkikampanjan lahjoittajia sujuvamman arkiliikunnan mahdollistamisesta erityisesti pohjoiskarjalaisille ikäihmisille, lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille. Penkkilenkillä tavataan!

Unelmien liikuntapäivänä uusia penkkikävelyreittejä Pohjois-Karjalaan

/

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Anna sydämestäsi ‑nimikkopenkkikampanjan penkit löytyvät nyt uusien penkkireittien varsilta Pohjois-Karjalan kunnissa. Unelmien liikuntapäivänä 10.5. otettiin käyttöön useita uusia penkkireittejä, joiden tarkoitus on luoda levähdyspaikkoja päivittäisten asiointireittien varrelle ja lisätä erityisesti lapsiperheiden, ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten kuulumista omaan asuinympäristöönsä. Joensuuhun on kampanjan innoittamana luotu neljä erityisesti iäkkäille suunniteltua penkkikävelyreittiä, joiden alkupisteenä on Senioripiha. Joensuun penkkikävelyreitit löydät tästä.

Kiteen uusi Penkkilenkki vihittiin käyttöön 10.5. innokkaan osallistujajoukon voimin. Penkkilenkkiä edelsi alkuverryttely Kiteen torilla, minkä jälkeen penkkilenkki käveltiin yksissä tuumin vapaa-aikapäällikkö Tapio Niskasen johdolla. Penkkilenkin jälkeen Unelmien Liikuntapäivä jatkui Hutsin urheilukeskuksessa, missä oli tarjolla mm. opastusta kuntoporrasharjoitteluun ja ulkokuntoiluvälineisiin, pihapelejä, sekä mehu- ja pullatarjoilu.

Vaikka kaikki penkkireitit ovat jo pohjoiskarjalaisten käytössä, virallisiin julkistamistilaisuuksiin on vielä mahdollista osallistua muutamassa kunnassa:

- Joensuussa penkkikävelylle kannattaa suunnata tiistaina 17.5. kello 17.30, jolloin kuorolaiset (Joensuun naiskuoro, Joensuun Mieslaulajat, Akanvirta, Joy-kuoro) esiintyvät entisen konservatorion rannassa lahjoittamansa nimikkopenkin luona.

- Polvijärvellä nimikkopenkkireitti kävellään tutuksi keskiviikkona 1.6. alkaen Polvijärven torilta kello 10.

- Rääkkylässä Penkkilenkki-tapahtumaa vietetään torstaina 26.5. kello 13.00. Tapahtuman aluksi kokoontuminen kunnantalon edessä, josta lähdetään yhdessä penkkilenkille. Lenkin jälkeen kahvittelua ja makkaranpaistoa Kirkonkylän kodalla. Mukana tapahtumassa kuntalaisten jututettavana uusi kunnanjohtaja Esko Rautiainen.