Hiljattain julkaistujen kouluterveyskyselyn [1] tulosten mukaan nuorten ravitsemustottumuksissa on runsaasti huolenaiheita. Reilu 40 % pohjoiskarjalaisista yläkoululaisista ei syö aamupalaa joka arkiaamu, ja noin joka neljäs jättää koululounaan välistä vähintään kerran kouluviikon aikana. Kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö on vähäistä — jopa 90 % syö niitä harvemmin kuin 6 päivänä viikossa

Edistääkseen nuorten ravitsemusterveyttä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen koordinoima ravitsemustyöryhmä on toteuttanut vuodesta 2016 alkaen pohjoiskarjalaisille 7. -luokkalaisille suunnatun ravitsemuspäiväkiertueen, jonka tavoitteena on viestiä koululaisille ravitsemussuosituksesta sekä herätellä oppilaita pohtimaan omia ruokatottumuksiaan. Ravitsemuspäivä koostuu jokaiselle koulun 7. -luokalle erikseen pidettävästä, 45 minuutin mittaisesta oppitunnista. Ravitsemuspäiväkiertue on tänä syksynä toteutettu jo Outokummussa, Polvijärvellä ja Lehmossa. Viimeisenä suuntaamme pitämään tunteja vielä Kontiolahden koululle.

Kiertuetta toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kotitaloustieteen opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat oppitunnit osana ravitsemusterveyden edistämisen opintojaksoa yhteistyössä Kansanterveyden keskuksen terveyden edistämisen suunnittelijoiden kanssa. Lue Itä-Suomen yliopiston julkaisu ravitsemuspäiväkiertueen toteutuksesta täältä.

[1] Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (2023). Kouluterveyskyselyn aikasarjat perusopetus 8. ja 9. lk, lukio, aol, 2006-2023.

Lisätietoja:

Taru Korhonen, terveyden edistämisen suunnittelija
taru.korhonen@pkkansanterveys.fi | 050 378 0963

Hanna Määttänen, terveyden edistämisen suunnittelija
hanna.maattanen@pkkansanterveys.fi | 050 579 0600

Jaa sivu:

Samankaltaiset artikkelit