Säpinää, seniorit – Kaatumiset kuriin! ‑kampanja 5. — 31.10.2020

/

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen liikuntatyöryhmä yhdessä Pohjois-Karjalan kuntien, Heinäveden ja Siun soten kanssa haastaa kaikki yli 65 ‑vuotiaat pohjoiskarjalaiset arvioimaan omaa kaatumisvaaraansa.

Iäkkäiden kaatumiset ja niiden aiheuttamat vammat ovat suuri yhteiskunnallinen haaste. Joka kolmas 70 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vähintään kerran vuodessa ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinasteisia vammoja. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi kaatumisvammojen hoito ja kuntoutus on kallista. Kaatumisvammojen seurauksena kuolee yli 1 000 iäkästä joka vuosi. Kaatumisia siis kannattaa ehkäistä.

Osallistuminen 
Kampanjaan osallistut täyttämällä Kaatumisvaaran arviointilomakkeen, joita on jaossa kuntakohtaisesti eri palvelujen yhteydessä esim. liikuntaryhmissä, vertaisohjatuissa ryhmissä, päivä- ja kotikuntoutuksessa sekä muistipoliklinikoilla. Täytetty lomake palautetaan suoraan ohjaalle tai oman kunnan liikunta- ja vapaa-aikatoimistoon.

Kaatumisvaara arviointilomakkeen voit tulostaa myös pdf-versiona netistä. Lomake löytyy tästä ja ohjeet lomakkeen täyttämiseen täältä. Täytetty lomake palautetaan oman kunnan liikunta- ja vapaa-aikatoimistoon.

Lomake on myös täytettävisä suoraan verkossa linkistä nimellä Kaatumisseula. Jos valitsit verkkoversion, niin lomaketta ei voi palauttaa ohjaajalle tai kunnan liikunta- ja vapaa-aikatoimistoon.

Kaatumisvaaran arviointilomake perustuu itsearviointiin, joten on tärkeää iäkkään täyttää se itse.

Materiaali
Kampanjan aikana kunnista on saatavana myös oheismateriaalia eri ryhmäpalvelujen yhteydessä. Jaettavana on mm. Tarkistuslista (koottua tietoa  kaatumisen vaaratekijöistä, joihin voi itse vaikuttaa kotikonstein) ja 10 keinoa kaatumisen ehkäisyyn.

Materiaalin saat myös pdf-versiona netistä, klikkaat vain Tarkistuslista  ja 10 keinoa kaatumisen ehkäisyyn.

Toteuttajat
Kampanjan toteutumista tukevat Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi, Itä-Suomen Liikuntaopisto, Pohjois-Karjalan liikunta ja Siun sote.

Tule osallistumaan SÄPINÄÄ, SENIORIT ‑kampanjaan. Tiedostetaan yhdessä kaatumisvaaran tilanteet ja ehkäistään siten vammojen syntymistä.  

Lisätietoa
Kari Hyvärinen
Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
kari.hyvarinen@pkkansanterveys.fi
044 322 4848

Terveysturinat 22.8.2020 klo 10 — 14 Kukkakuhhauksessa

/

Terveysturinat ovat mukana Kukkakuhhaus-tapahtumassa Rääkkylän Rasivaarassa. Tuuhan tarinoimaan kanssamme, jos olet paikan päällä tai muuten liikut siellä lähistöllä. Ohjelmassa meillä on neuvova sydäniskuri, yrttien tuoksumaailma, tietoa liikunnasta ja selän terveydestä sekä kuidusta ja terveyden onnenpyörän pyöritystä.

Kukkien keskellä turinoimassa ovat Kansanterveyden keskus, Pohjois-Karjalan Martat, Pohjois-Karjalan Sydänpiiri, Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys ja Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys.

Tervetuloa kukkaispäivään turinoimaan terveydestä!

Elintapavalmennuksella parempaa työkuntoa Keski-Karjalassa

/

Kiteellä, Tohmajärvellä ja Rääkkylässä on käynnissä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen ja Pohjois-Karjalan Liikunnan (Pokali) toteuttama TYKEs – Työkuntoa Keski-Karjalaan ‑hanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää työterveyshuollon ja kuntien vapaa-aikatoimen yhteistyömuotoja prosessinomaisen elintapavalmennuksen järjestämiseksi, luoda tähän kustannustehokas asiakasprosessi sekä saada näyttöä toiminnan vaikuttavuudesta. Elintapavalmennus kohdistuu kuntien työntekijöihin, sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin sekä maatalous-pienyrittäjiin. Hankkeen aikana on kaksi pilottia, joiden perusteella toimintamallia kehitetään ja toimien vaikuttavuutta arvioidaan. Tällä hetkellä mukana on 65 henkilöä ja syksyllä aloittaa lisää. Jatka lukemista…