Anna Sydämestäsi — Nimikkopenkkikampanja

/

Anna Sydämestäsi — Nimikkopenkkikampanja 4.10. — 12.12.2021

Haluatko tehdä jotakin erityistä? Anna tukesi ikäihmisten, liikuntarajoitteisten ja lapsiperheiden arjen liikkumisympäristöön sponsoroimalla heille nimikkopenkki, joka on varustettu yrityksesi, yhteisösi tai omalla nimellä.

Nimikkopenkin tarkoitus on olla muutakin kuin vain istumapenkki. Autat tällä upealla teolla  kohderyhmää liikkumaan omassa asuinympäristössä, luot heille levähdyspaikkoja päivittäisten asiointireittien varrelle ja lisäät heidän kuulumistaan oman asuinalueen yhteisöön.

Lisäksi sponsoroimasi penkki on osa oman kunnan ulkoilureittiä tai katuosuutta, jossa muutkin kuntalaiset voivat muodostaa yhteyden luontoon ja virkistäytyä seurallisessa ympäristössä.

Kampanja on kunnianhimoinen, mutta ei kuitenkaan ylivoimainen toteuttaa yhdessä. Anna sydämestäsi ja tule mukaan osallistumaan yhteisölliseen vaikuttamiseen.

Kutsumme teidät mukaan tähän ”Anna sydämestäsi-Nimikkopenkkikampanjaan”, jossa voit sponsoroida oman puistonpenkin messinkisellä nimilaatalla kampanjassa mukana olevien kaupunkien tai kuntien osoittamalle reitistölle tai katuosuudelle. Nimikkopenkkikampanjan penkit otetaan käyttöön virallisesti Unelmien liikuntapäivänä 10.5.2022.

Kampanjan järjestää Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Hyvinvointi, ympäristö ja liikkuminen ‑neuvottelukunta yhteistyössä Joensuun, Kiteen, Liperin, Outokummun, Polvijärven ja Rääkkylän kanssa. Kampanja on tarkoitettu yrityksille, järjestöille, seurakunnille ja yksityisille henkilöille.

Lue tarkemmat ohjeet alhaalta ja tee penkkitilaus viimeistään perjantaina 12.12.2021.

Tervetuloa mukaan tukemaan lähiympäristössä liikkumista!

Lisätietoa: Tiina Vlasoff, terveyden edistämisen asiantuntija, 050 579 0604, tiina.vlasoff@pkkansanterveys.fi

OHJEET OSALLISTUMISEEN

Nimikkopenkki: Kampanjaan on valittu kaupunki- ja kuntakohtaiset penkkimallit, jotka kestävät useita vuosia ja sopivat kunkin alueen jo olemassa oleviin penkkimalleihin. Kaupungit ja kunnat vastaavat penkkien tilauksesta, niiden siirtämisestä suunnitelluille reiteille ja penkkien kunnossapidosta.

Nimikkopenkkien sijainnit: Kampanjassa mukana olevat kaupungit ja kunnat ovat kukin erikseen määritelleet oman alueensa penkkien sijoituspaikat. Penkit sijoittuvat lähinnä kohderyhmän arjen liikkumisympäristöihin, kuten esimerkiksi kauppojen, kirkkojen tai apteekkien läheisyyteen.

Nimikkopenkkien hinnat laskutus: Penkin hinta vaihtelee 252 — 420 euron (alv 0%) välillä riippuen penkkimallista ja alueesta. Kansanterveyden keskus laskuttaa penkin tilaajaa. Penkin hintaan sisältyy sponsoroijan omalla tekstillä varustettu messinkilaatta (115 x 43 mm).

Messinkinen nimilaatta: Penkin nimilaatan voi nimetä yrityksen, järjestön ja seurakunnan tai itsesi, rakkaasi, perheesi, ystävän tai minkä tahansa erityisen tapahtuman kunniaksi tai muistoksi. Nimilaatta sijoitetaan penkin selkänojaan muistuttamaan sen sponsoroijasta.

Messinkilaatta on kirkas ja teksti tumma. Tekstimerkkien määrä on enintään kolme 20 merkin riviä, välilyönnit ja välimerkit mukaan lukien. Kirjaimet ovat isoja ja rivit keskitetään automaattisesti. Kansanterveyden keskus pidättää oikeuden tarkistaa ja hyväksyä kaikki merkinnät ennen kaiverrusta.

Osallistuminen Nimikkopenkkikampanjaan: Valitse ensin kaupunki tai kunta, jonne haluat sponsoroida nimikkopenkin. Klikkaa seuraavaksi kaupungin tai kunnan linkkiä, josta avautuu sähköinen tilauslomake. Täyttämällä ja lähettämällä tilauslomakkeen osallistut kampanjaan.

Kaupunki- tai Kuntakohtaisessa sähköisessä tilauslomakkeessa näkyy penkkimalli, sen hinta, maksuohjeet ja penkkien sijoituspaikat.

Klikkaa kaupungin tai kunnan nimeä ja osallistu kampanjaan!

Joensuu  Kitee  Liperi  Outokumpu  Polvijärvi  Rääkkylä

Rahankeräyslupa ja myöntäjä: RA/2020/698 Poliisihallitus

Ilman päihteitä — Katsaus riippuvuuksien maailmaan

/

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN WEBINAARI 9.11.2021 klo 12:00 — 15:45

Tästä on kyse,
asiantuntijat kertovat ehkäisevän päihdetyön tulevaisuudesta, alkoholiriippuvuudesta ja huumeita käyttäviin kohdistuvista ennakkokäsityksistä sekä yleistyksistä, kun digitaalipelaaminen harrastuksena vie hankaluuksiin, ja mikä on nikotiinivieroituksen nykytila ja tulevaisuus?

Teppo, Mika, Jenni ja Markku,
Mikä on heidän tarina? Heillä kaikilla on omakohtainen kokemus päihde- ja peliriippuvuudesta.

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Savuton työryhmä ‑Nikotiiniton Pohjois-Karjala 2030 järjestää ehkäisevän päihdetyön webinaarin. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan päihdeteemoista asiantuntijoiden ja henkilöiden, joilla on omakohtaista kokemusta vuosien varrelta päihde- ja peliriippuvuudesta.

Webinaari on tarkoitettu ehkäisevän päihdetyön päättäjille, ammattilaisille, järjestöille, vapaaehtoisille ja opiskelijoille sekä muuten aiheesta kiinnostuneille.

Lisätietoa: Tiina Vlasoff, terveyden edistämisen asiantuntija
050 579 0604, tiina.vlasoff@pkkansanterveys.fi

ILMOITTAUDU TÄSTÄ viimeistään perjantaina 5.11.2021.
Webinaariin osallistujille lähetetään Teams osallistumislinkki maanantaina 8.11.2021.

SOKERI JA SUOLA RAATINÄYTÖLLÄ

/

Viestimme terveellisten ruokatottumusten puolesta

Suomalaisten ruokatottumukset ovat viime vuosina kehittyneet ravitsemuksellisesti hyvään suuntaan. Hiljattain on kuitenkin havaittu, että suolan saanti ylittää edelleen suositukset, kovan rasvan osuus ravintosisällössä on lisääntynyt ja päivittäin ruoasta saatavan energian määrä on kasvanut. Suomeksi sanottuna, suolaa, rasvaa ja sokeria käytetään yhä liikaa.

Kansanterveyden keskus järjestää yhdessä Pohjois-Karjalan Marttojen sekä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kanssa kampanjan, jonka tarkoituksena on herätellä ihmisiä pohtimaan ruokatottumuksiaan: ennen muuta suolan ja sokerin käyttöä.

– Meillä on ollut hyvää ja aitoa yhteistyötä Marttojen ja PKO:n kanssa jo Pohjois-Karjala-projektin ajoista saakka. Yhteisenä tavoitteenamme on entistä terveempi Pohjois-Karjala, kertoo terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Vlasoff kansanterveydenkeskuksesta.

Kampanja alkaa Sydänviikolla 19.4. ja päättyy 30.4. Kampanja näkyy Prismassa, S‑marketeissa, Sale-myymälöissä sekä ABC-liikennemyymälöissä, yhteensä 48 Raatinäytöllä. Siinä hyödynnetään uutta interaktiivista teknologiaa. Myymälöissä olevilla Raatinäytöillä pyörii sokeriin ja suolaan liittyviä valistavia tietoiskuja sekä kysymyksiä, jotka pistämään pohtimaan omia valintoja. Vastauksien perusteella näyttö jakaa lisäinformaatiota ja suosituksia.

– Toivomme, että mahdollisimman moni asiakas pysähtyisi hetkeksi Raatinäytön eteen ja alkaisi täppäillä ruutua. Kampanja on onnistunut, jos asiakas jää miettimään omia tai perheen ruokailu- ja ostostottumuksia, Tiina toteaa.

Paremmilla valinnoilla nopeita terveysvaikutuksia

Oikeilla tuotevalinnoilla on mahdollista vaikuttaa piilosokerin ja ‑suolan saantiin. Paremmat tuotevalinnat näkyvät hyvinkin lyhyessä ajassa terveydessä ja hyvinvoinnissa.

–  Sokerin vähentäminen vaikuttaa hammasterveyteen ja ruokavalion kokonaislaadun paranemiseen sekä  suolan käytön supistaminen alentaa verenpainetta, Tiina Vlasoff muistuttaa.

Terveysvaikutusten lisäksi kampanjalla halutaan vinkata, että ruokaostokset kannattaa tehdä suunnitelmallisesti eli miettiä ennakkoon parin päivän ruokalista. Silloin ravitsemuksellisesti järkevät valinnat onnistuvat helpommin kuin jos suurin osa koriin kertyneistä tuotteista on heräteostoja.

Apuna myös S‑mobiilin ravintolaskuri

–  Kiinnostaako sinua ostostesi ravintoarvot? S‑mobiilin ravintolaskurisovellus on työkaluksi omien ruokailutottumusten seurantaan ja tueksi muutoksiin. Ravintolaskuri näyttää kaikkien ostettujen tuotteiden suhteelliset ravintoarvot ja vertaa niitä virallisiin suosituksiin. Laskurista on helppo seurata niitä ravintoaineita, joiden kanssa pohjoiskarjalaisilla on haasteita.

Sydänviikko

Huhtikuussa eli 18. – 25.4.2021 vietetään myös valtakunnallista Sydänviikkoa, jonka puitteissa tehdään monipuolisesti työtä sydänsairauksien ehkäisemiseksi koko Suomessa. Viikon takana on Suomen  Sydänliitto.

Lisätietoa:

Tiina Vlasoff
Terveyden edistämisen asiantuntija
etunimi.sukunimi@pkkansanterveys.fi