Miten tämä olisi toteutettavissa? Istumisen tauottamiseen ja liikunnan lisäämisen tulisi olla kokonaisten oppilaitosten, työyhteisöjen sekä kuntien tavoitteena. Kiky-sopimuksen jälkimainingeissa esimerkiksi Juuan kunta ja oma Kansanterveyden keskuksemme päättivät käyttää työajan pidennyksen työhyvinvoinnin edistämiseen. Liikunnallisuuden lisääminen parantaa tutkitusti oppimistuloksia ja työtehoa. Työajan lisäämisen lisäksi tai oikeastaan sen sijaan tulisi miettiä tehokkaan työajan laatua, sekä hyvinvoivien työntekijöiden tuomaa säästöä työnantajalle: kuuletteko jo tuon kolikoiden kilinän firman kassaan?
Istumisen tauottaminen kerran tunnissa kannattaa ottaa tavaksi jos siihen on mahdollisuus. Muutaman minuutin ajan voit vaikkapa kävellä ja verrytellä raajoja, punnertaa, tehdä jalkakyykkyjä tai venytellä niskaa. Näitä varten et tarvitse hikipantaa ja verryttelypukua. Voit käyttää hissin sijasta portaita ja kulkea työmatkasi pyörällä. Terveytesi paranee ilman suuria panostuksia. Voit paremmin ja jaksat paremmin. Joissain ammateissa tauottaminen on hankalampaa. Tänä keväänä starttaamamme Taksistartti-hanke tähtää liikunnallisuuden lisäämiseen aluksi taksinkuljettajien ja myöhemmin bussinkuljettajien työpäivään. Hankkeen edistymistä voit seurata jatkossa sosiaalisessa mediassa ja näiden nettisivujen kautta.
Tupakkatauot ovat jääneet historiaan monella työpaikalla ja hyvä niin. Hermosavujen sijasta stressiä voisi jatkossa lieventää muutama punnerrus tai kahvakuulan heilautus. Rohkaisen varsinkin työpaikkoja ja kouluja etsimään ratkaisuja, joilla istumisen aiheuttamia ongelmia voitaisiin vähentää yhteistuumin. Parhaimmillaan työpaikalla tuettu liikunnallisuus antaa kipinän terveellisten elämäntapojen vaalimiseen myös vapaa-ajalla. Terveys koostuu isoilta osin yksilön omista valinnoista, mutta kansanterveyden edistäminen on meidän kaikkien asia.
Anssi Kekkonen, viestintäsuunnittelija
Kirjoittaja työskentelee ammattiautoilijoiden istumisen tauottamiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen tähtäävässä Taksistartti-hankkeessa