Uudistuva tupakkalaki – lisää puhtia savuttomuuden edistämiseen?

/

SirpaTupakointi on erityisesti 2000-luvulla vähentynyt sekä nuorten että aikuisten keskuudessa. Silti se on edelleen keskeinen kansanterveydellinen ongelma. Tupakoitsijat kuolevat keskimäärin 10 vuotta nuorempana kuin tupakoimattomat. Noin 10 prosenttia kaikista kuolemista johtuu tupakasta. Viimeisten vuosien aikana huolta ovat aiheuttaneet uudenlaiset ja monipuolistuneet tavat käyttää erilaisia nikotiinivalmisteita.

Savuttomuuden edistäminen ei ole pelkästään tupakoinnin käytön vähentämistä. Varsin huolestuttavaa on ollut nuuskan käytön lisääntyminen. Voimme miettiä, ovatko nuuskan käyttökokeilut erityisesti nuorilla tie jatkuvampaan tupakkatuotteiden käyttöön?

Muistammehan, että nuuskassa on runsaasti enemmän nikotiinia savukkeisiin verrattuna ja että se imeytyy limakalvoilta suoraan verenkieroon. Nikotiiniriippuvuus voi syntyä nopeasti.
Nuuskaa tulee sekä idästä että lännestä. Maahantuonti, myynti ja luovuttaminen ovat Suomessa kiellettyjä. Ulkomailta palaava matkustaja saa tuoda omaan käyttöönsä tällä hetkellä 1,5 kg nuuskaa. Tämä tarkoittaa 30 nuuskarasiaa. Tuonnin rajoituksista huolimatta nuuskan käyttö on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa. Keväällä 2015 tehdyn nuorten terveystapatutkimuksen mukaan 18-vuotiaista pojista nuuskaa käytti silloin tällöin tai päivittäin 17 prosenttia ja samanikäisistä pojista nuuskan kokeilijoita oli lähes puolet. 18-vuotiaista tytöistäkin useampi kuin joka neljäs oli kokeillut nuuskaa.

Viimeisten vuosien aikana myös sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt sekä nuorten että aikuisten keskuudessa. Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan sähkösavukkeita käytti 18–vuotiaista pojista päivittäin 3,5 prosenttia ja tytöistä 0,6 prosenttia. Puolet näistä nuorista oli käyttänyt nikotiinipitoisia sähkösavukkeita, joita tällä hetkellä ei saa Suomessa myydä.
Hallitus on tehnyt esityksen eduskunnalle elokuussa 2015 tupakkalain uudistamisesta. Nykyinen tupakkalaki on todettu pirstaleiseksi lain voimassaoloaikana tehtyjen lukuisten muutosten vuoksi. Se ei myöskään vastaa kaikilta osin nykyistä perustuslakia. Lakia uudistetaan nyt kokonaisuudessaan. Ehdotetun uudistetun lain tavoitteena on paitsi tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinituotteiden käytön loppuminen myös lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäiseminen ja väestön suojeleminen tupakansavulle altistumisesta.

Uusien säännösten avulla pyritään vähentämään tupakka- ja nikotiinituotteiden houkuttelevuutta ja niiden aiheuttamaa riippuvuutta mm. tuomalla pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset tupakkapakkauksiin, kieltämällä tunnusomaiset maut savukkeista ja kääretupakasta, kieltämällä nuuskan tavoin kaikkien muidenkin savuttomien tupakkatuotteiden myynti ja maahantuonti sekä pienentämällä savuttomien tupakkatuotteiden maahantuonnin enimmäismäärä nykyisestä 1,5 kilosta 0,5 kiloon. EU:n uusi tupakkatuotedirektiivi tulee voimaan ensi keväänä. Sen mukaan nikotiinia sisältävät sähkösavukkeiden patruunat tulevat olemaan jatkossa tupakkalain alaisia tuotteita. Lisäksi monia muita uudistuksia savuttomuuden edistämiseksi on luvassa.

Lakiuudistusta odotellessa mukavaa, savutonta loppuvuotta.

Sirpa Moilanen, hankevastaava, terveyden edistämisen suunnittelija ja maakunnallisen savuttoman työryhmän sihteeri

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.