Tupakoinnin riippuvuuksista eroon – sähkötupakkako vaihtoehto?

/

SirpaTiesitkö, miksi tupakointi koukuttaa? Miksi on siitä on vaikea päästä eroon, vaikka terveysriskit ovat useimpien tupakoijien tiedossa? Tupakointi synnyttää kolmenlaista riippuvuutta; fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista. Voidaan puhua tupakoinnin aiheuttamasta, kolmen riippuvuuden oireyhtymästä. Tupakoijan on päästävä eroon kaikista kolmesta riippuvuudesta, ennen kuin voi sanoa lopettaneensa tupakoinnin.

Onko kohdallasi kyse fyysisestä riippuvuudesta, jonka synnyttää tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini? Erityisesti nuorten aivot ovat herkkiä nikotiinin vaikutuksille. Toistuva tupakointi kasvattaa nikotiinin sietokykyä. Sitä pitää saada lisää.  Kun nikotiinin puute iskee, muun muassa hikoiluttaa, vapisuttaa, väsyttää, huimaa ja ruokahalu lisääntyy. On saatava uusi annos ja kierre on valmis. Apua ja ohjeistusta tämän riippuvuuden selättämiseen saat terveydenhuollon ammattilaisilta, nikotiinikorvaushoitoa unohtamatta.

Tuottaako tupakointi sinulle mielitekoa? Helpotatko stressiä tupakoimalla? Oletko kenties ehdollistanut tupakointitilanteet mielihyvän tuottamiseen? Hoidatko tunteitasi tupakoinnin avulla? Tupakan puute voi aiheuttaa muun muassa uniongelmia, keskittymisvaikeuksia, masennusta, ärtyneisyyttä ja päänsärkyä. Kokeile avuksi läheisten tukea, vertaistukea, auttavaa puhelinta tai vaikkapa tupakointipäiväkirjaa, jossa tuot esille, millaisten tunnetilojen yhteydessä tartut savukkeeseen.

Hakeudutko mielelläsi seuraan, jossa ”sauhutellaan”?  Tunnetko kuuluvasi ja olevasi hyväksytty tällä tavoin johonkin ryhmään? Sosiaalinen riippuvuus vahvistuu, kun tupakointi liittyy tilanteisiin ja kohtaamisiin, joissa toisetkin polttavat. Tällöin tupakasta luopuminen voi tuntua aluksi suurelta menetykseltä. Kokeile tupakoivien ryhmien välttelyä ja kerro avoimesti muille, että haluat lopettaa tupakoinnin. Opettele ennakoimaan tiukat tilanteet. Selvitä itsellesi etukäteen keino, miten pääset yli tällaisesta tilanteesta polttamatta.

Auttaako sähkötupakka vieroituksessa? Sähkötupakassa tupakanpuru on korvattu nesteellä, josta kuumenemisen ja höyrystymisen yhteydessä syntyy terveydelle haitallisia aineita myös nikotiinittomia patruunoita käytettäessä. Nikotiinillisten patruunoiden sisältämän nikotiinin määrä vaihtelee suuresti. Kukaan ei valvo sähkötupakassa käytettävien nesteiden laatua, vaikka käyttäisi nikotiinittomiakin patruunoita.  Laitteiden turvallisuudessa on myös todettu puutteita. Jopa myrkytystapauksia on tullut esille.  Selkeää näyttöä sähkötupakan hyödyllisyydestä tupakasta vieroittamisessa ei vielä ole.

Pohdi, onko tupakoiminen sinulle opittu tapa, jonka voisit todella poisoppia. Kun tunnistat omat tupakkariippuvuutta aiheuttavat tekijäsi, olet jo hyvällä alulla kohti savuttomuutta! Hae potkua tupakaton tammikuu 2015 –kilpailusta. Lue lisää ja ilmoittaudu www.lopetajavoita.fi. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 1.1.2015.  Lopettaminen kannattaa, olitpa minkä ikäinen tahansa.

Sirpa Moilanen

terveyden edistämisen suunnittelija

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.