Kaikkihan sen tietävät, että tupakointi on terveydelle vaarallista. Keuhkosyövän riski kasvaa, ja vuosikymmeniä sauhutellutta uhkaa keuhkoahtaumatauti.
Mutta miksi ja miten nikotiini koukuttaa? Miten se vaikuttaa esimerkiksi sikiöön? Ja miten tupakasta pääsee eroon?
Siinä kysymyksiä, joihin tavallisilla ihmisillä ei välttämättä olekaan vastauksia. Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n teettämä tuore asennetutkimus vahvistaa, että tupakoitsijat kaipaavat lisää tutkimustietoa ja niistä kertovia valistuskampanjoita esimerkiksi televisioon. Tietoa sanovat tarvitsevansa erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvat sekä työttömät, joiden keskuudessa tupakointi on muita väestöryhmiä yleisempää.
Työttömistä 27 prosenttia tupakoi päivittäin. Kyselyyn vastanneista kaikista tupakoitsijoista 77 prosenttia katsoo olevansa nikotiiniriippuvaisia, työttömistä peräti 82 prosenttia. Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta on yrittänyt lopettaa tupakoinnin; lopettamista yrittäneistä 43 prosenttia ja työttömistä vastaavasti 76 prosenttia on yrittänyt lopettaa kolmesti tai useammin.
Siis tahtoa lopettaa tupakointi on, mutta keinot ja tuki puuttuvat.
Joensuussa kokeillaan nyt uutta, erityisesti työttömille suunnattua ryhmätoimintaa, jossa apuna on vertaistuki. Kansanterveysjärjestö Filha ry. koulutti syyskuussa kuusi vertaisohjaajaa, joista osa on entisiä tupakoitsijoita.
Nämä vertaisohjaajat ryhtyvät vetämään 22. lokakuuta aloittavia ryhmiä, joihin on hyvin matala kynnys. Riittää, kun oma tupakointi askarruttaa mieltä, mielessä kytee halu edes vähentää sauhuttelua – tai kenties lopettaa kokonaan. Jokainen tupakoinnin lopettanut tietää, miten vaikeaa lopettaminen on. Ketään ei ristiinnaulita, vaikka vähentämis- tai lopettamistavoite ei heti toteutuisikaan.
Ryhmiin ilmoittautuminen on menossa, ja lisätietoja saa esimerkiksi osoitteesta www.kansanterveys.info (ajankohtaista).
Tuula Koponen
Viestinnän suunnittelija, Health in Focus