Tavattiinko Semppisavotassa?

/

Eeva

Kolmen kuukauden mittainen Semppisavotta-kampanja on ohi, mutta lupauksemme tehdä työtä pienten, terveyttä edistävien päätösten puolesta jatkuu. Kampanja oli raikas, näkyvä ja iskevä ja sitä välitettiin lehtiartikkeleina, Anneli ja Reiska –semppivisavideoina, herättelevinä iskulausejulisteina sekä ympäri maakuntaa vietyinä terveysmittaustapahtumina, joista tässä päällimmäisiä ajatuksia.

Reipas kampanjan kumppaniporukka mahdollisti yli tuhat terveysmittausta. Kampanjaa tekivät yhdessä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, Terveempi Itä-Suomi ‑hanke, Pohjois-Karjalan Martat, Pohjois-Karjalan Sydänpiiri, Pohjois-Karjalan Kylät ja Liikenneturva sekä paikalliset tapahtumapaikat ja PKO:n liikkeet, jotka antoivat tilansa semppisavottalaisille. Semppisavotassa terveyden edistämisen tekemisen meininkiä oli opettelemassa myös lähihoitaja‑, sairaanhoitaja- ja ravitsemustieteiden opiskelijoita. Kiitos meille kaikille!

Kaikenikäiset miehet ja naiset löysivät Semppisavotan terveysmittaukset. Hei, siis myös miehet! Semppisavotta reissasi paikkoihin, joissa miehet muutenkin liikkuvat ja oleskelevat, esimerkkinä huoltoasema. Herraporukat suorastaan imivät toisia miehiä mukaan mittauksiin tai käyttivät puskurina toisia puntaroidessaan omaa rohkeuttaan osallistua mittauksiin. Tällainen ”etsivä terveyden edistämisen työ” näyttäisi muutenkin tavoittavan eri ihmisiä kuin palvelujärjestelmien tarjoama toiminta.

Kävijöiden pelko ja epäilys osallistua terveysmittauksiin mietitytti meitä mittaajia. Mittauttajat ottivat tulokset hyvin vastaan, useinhan ne tukivat ihmisen omaa käsitystä terveydestään. Olisiko niin, että eniten pelottaa oma pystyvyys tehdä edes niitä pieniä muutoksia, jos terveysmittaus osoittaisi siihen tarvetta? Tulosta yhdessä puntaroidessa kohtaavat ammattilaisen suositukset ja ihmisen omat arvot, elämänkokemukset ja motivaatio. Mittausta tärkeämpää on ihmisten kohtaaminen, mikä saattaa tönäistä elämäntapamuutokseen vauhtia. Kohtaaminen oli monelle myös vahvistuksen paikka, koska usein mittaustulokset näyttivät terveyden suhteen varsin hyviltä.
Meidän savottalaisten into pysyi hyvänä, vaikka laukkua ja nyssäkkää pakattiin ja purettiin monta kertaa aikaisin aamusta ja myöhään illasta, välillä viikonloppuisinkin. Se tiedetään, etteivät tavoittelemamme ihmiset välttämättä löydy virka-aikaan virkapaikoilta. Savottapaikalle osautuivat tai sitten savotta osautui paikkoihin, joissa ihmisiä oli muutenkin. Kampanja kasvatti meidän vaikuttamisen tahtoa, joten ensi viikolla on luvassa meidän pienien tekojen vallankumous – tiistaina 26.5 punataan huulet ja osallistutaan Suomen Sydänliiton järjestämään Huulipunavallankumoukseen!

Eeva Ruutiainen

terveyden edistämisen suunnittelija

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.