Taas on se hetki vuodesta

/

Kari

Omistamani auton mittarissa on yli 300 000 km ja takuuaika meni umpeen jo vuosia sitten. Autoa on kuitenkin huollettu ja puunattu säännöllisesti. Tarkastelen juuri auton huoltokirjaa ja siellähän on merkintöjä öljynvaihdoista, jarruhuolloista, etu- ja taka-akselin välysten tarkastuksista, lämmityslaitehuolloista, pakoputkenvaihdoista jne. Huollot ja korjaukset on tehty ajallaan ja merkinnät ovat pankin tiliotteen tarkkuudella. Niin tosiaankin, edellinen auton huoltolasku oli yli 500 €! No mitä sitä ei tekisi luotettavan ”perheenjäsenen” vuoksi.

On taas se hetki vuodesta, kun istun jännittyneenä katsastuskonttorin odotusaulassa. Ympärilläni on joukko kanssajännittäjiä, joista suurin osa on miehiä. Osa tuo autonsa määräaikaiskatsastukseen ja toiset odottavat jälkitarkastukseen. Meitä miehiä varmaankin yhdistää ylpeys autoistamme ja pyrimme pitämään ne tiptop-kunnossa, vaikka takuuaika on mennyt jo umpeen.

Ajatukset harhautuivat omaan ajokuntoon. 40+ miehen takuuaika alkaa mennä jo ohitse. Keski-ikäisen miehen mittarissa on jo kilometrejä takana – jopa ilman huoltoja. Takuuajan umpeutuessa edessä voi kuitenkin olla isompiakin remppoja.

Ylilääkäri Jari Parkkari on todennut, että miehen suorituskyky alkaa vääjäämättä laskea viiden prosentin vuosivauhtia, jos sitä ei pidetä yllä. Sydän on suomalaisen miehen heikko kohta – kuuntele sitä tarkasti. Geeneihin emme voi vaikuttaa, mutta elintapoihin liittyviin riskitekijöihin puolestaan voimme vaikuttaa: tupakointi, keskivartalon lihavuus, vähäinen liikunta sekä korkea kolesteroli ja verenpaine. Sairastumisriski on viisitoistakertainen verrattuna henkilöön joilla kyseistä viittä riskitekijää ei ole.

Me miehet tiedämme auton huoltoajankohdan, öljyn laadun, jarrujen ja jousituksien sekä alustan heikkoudet. Mutta tiedämmekö omat riskitekijämme? Mies, hanki oma huoltokirjasi, johon merkitset ylös tärkeimmät terveystietosi ja pidä se vaikka auton hansikaslokerossa. Tavoitearvoiksi voit asettaa seuraavia katsastusmittauksia: painoindeksi-BMI (alle 25), vyötärön ympärys (alle 94 cm), verenpaine (alle 135/85), kokonaiskolesteroli (alle 5 mmol/l), verensokeri (alle 6,0 mmpl/l) sekä tupakoimattomuus ja liikunnallinen elämäntapa.

Kari Hyvärinen

yhteistyökoordinaattori

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.