15 000 kävijää, dramaattista musiikkia, tehostesavua ja välkähteleviä valoja. Robotteja, hyönteisproteiinia ravinnoksi, ja monia monia erilaisia virtuaalilaseja.
Miten tähän kaikkeen istuu hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen?
Tein marras-joulukuun vaihteessa neitsytmatkani kaksipäiväiseen kasvuyritystapahtuma Slushiin, jota on järjestetty jo vuodesta 2008 lähtien. Messukeskus oli ehostettu hämyisäksi, suurelta alueelta löytyi eri lavoja eri teemoilla kuin Ilosaarirockissa kuunaan. Lisäksi kaiken keskellä oli Demo area, jossa start upit ja kasvuyritykset esittelivät omia innovaatioitaan ja liikeideoitaan. Kaikessa tässä pysyi perillä älypuhelimeen ladattavan Slush-sovelluksen avulla, joka mahdollisti myös oman sijainnin paikantamisen – ainakin alussa, kun siitä, öhöm, ei aina täyttä varmuutta ollut.
Olen toiminut Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toiminnanjohtajana nyt noin kahden ja puolen kuukauden ajan. Hakiessani tähän tehtävään esittelin itseni myös kansanterveystyön digiloikan edistäjänä. Digiloikka – joillekin kirosana, joillekin intohimojen kohde. Itse uskon, että ääripäiden väliltä löytyy myös keskitie: sähköisten palvelujen käyttöönottoa lisätään aitoja face-to-face -kohtaamisia unohtamatta. Minulla on vahva luottamus siihen, että esimerkiksi pelit, erilaiset sovellukset ynnä muut voivat tuoda paljon hyvää myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Ja onhan se niin, että sähköisiin palveluihin tottuneet kuntalaiset ja kansalaiset odottavatkin sähköisen asioinnin mahdollisuuksien lisääntymistä (selvitys Siun sote -kuntayhtymän valmisteluvaiheessa).
Aiemmin syksyllä tein yhteisöpalvelu Twitterissä pikakyselyn, jonka 40 vastaajasta 50 % nimesi sosiaalisen median mieluisimmaksi ”digitavaksi” saada terveystietoa, 25 % mobiilisovellukset, 20 % muun tavan ja 5 % pelit. Muina tapoina mainittiin mm. blogitekstit, artikkelit, henkilöhaastattelut sekä yhteisöllistä sisällöntuotantoa tukeva kanavat ja ”peukutukset” (tykkää/ei tykkää). Otos on pieni ja toki vääristynyt, koska kaikki vastaajat käyttävät vähintäänkin Twitteriä, mutta toki tämäkin kertoo jostakin. Terveystietoa kannattaa jakaa myös digitaalisesti.
Mutta nyt takaisin Slushiin. Terveys on VALTAVAN kuuma aihe myös kasvuyritysten maailmassa. Erityisesti ennaltaehkäisyn, sairauksien varhaisen tunnistamisen ja terveyden edistämisen teemat ovat voimakkaasti nousussa. Terveysaiheiset esitykset ja kokoontumiset keräsivät tuvan täyteen. Ja onhan se mahtavaa kuunneltavaa, kun legendaarisen Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa puhuu paneelikeskustelussa verenpainetaudin hoidon tärkeydestä.
Slushissa kuullun mukaan bisnestä tehdään yhä enemmän terveydellä, ei sairauksilla. Myös yritysten ansaintalogiikka on kääntymässä niin päin, että terveyden ylläpitäminen tuo rahaa, ei sairauksilla rahastaminen. Kovan terveysbisneksen tekijöiden suusta kuului myös asia, joka meidän terveyden edistäjien on muistettava joka päivä: Ihmisten on haluttava tehdä asioita itse. Jokaisen terveys on omanlaisensa ja esimerkiksi sama dieetti ei sovi kaikille.
Ja loppuun löytöjä! Eräs tapahtuman avainpuhuja toi esille digitaaliset peilit, joiden avulla on mahdollista nähdä, miltä näyttää vuosien päästä, jos ei esimerkiksi muuta ruokavaliotaan tai jos jatkaa tupakointia entiseen malliin. Miltä kuulostaa? Motivoisiko tällainen? Moodmetric ja Kalevala koru esittelivät stressitasoa mittaavan sormuksen. Voisiko sellaista hyödyntää elämäntapamuutosten yhteydessä tai osana elämänhallintaa? Ja lopuksi vielä varsin pimeä, mutta hyvin havainnollistava video mittalaitteesta, joka sopii sekä terveyden, rakentamisen että vaatteiden ompelun pariin. Terveyden edistämisen osalta se toimii siis näin: ”Lanka” vyötärön ympäri, väkänen kohdalleen, kiristys ja tulos!
Samalla toivotamme koko työporukkamme puolesta teille kaikille oikein herkullista joulunaikaa! Maistellen ja nautiskellen, tuoksutellen ja rentoutuen.
…eli mitataan niitä vyötärönympäryksiä vasta sitten ensi vuonna.
Kaisa Hiltunen, toiminnanjohtaja
Twitterissä: @kaisa_hiltunen
