Salkkuperheemme kasvoi alkuvuodesta!

/

Vuosi sitten pohdimme, miten tavoittaisimme kaiken ikäisiä pohjoiskarjalaisia ja nimenomaan pieniä lapsia sekä lapsiperheitä, joiden terveyden edistäminen on myös erittäin tärkeää ja jotka ovat kohderyhmänä jääneet toiminnassamme hieman vähemmälle huomiolle. Syntyi ajatus lapsille suunnatuista terveyden edistämisen salkuista eli Semppi-salkuista.

Kesällä kokosimme työryhmän ideoimaan ja suunnittelemaan salkkujen sisältöä. Työryhmään saimme asiantuntemusta niin varhaiskasvatuksen, koulun, lastenneuvolan kuin lapsiperheyhdistyksenkin toimijoilta. Kansanterveyden keskus toi työryhmään terveyden edistämisen näkemystä. Tällainen porukka kun suunnittelee yhdessä, niin siinä hienolla tavalla yhdistyvät monen alan asiantuntijuus ja voimavarat!

Loppuvuosi 2017 meni Semppi-salkkujen sisältöjä koostaessa ja testatessa. Ajatuksena oli, että emme halua keksiä pyörää uudestaan, vaan hyödynnämme jo olemassa olevaa terveyden edistämisen materiaalia, jota on eri järjestöissä ja hankkeissa tehty valtavasti. Salkkuihin nämä on koottu yhteen, jotta niitä on lainaajan helppo hyödyntää joutumatta itse etsimään kaikkea alusta alkaen itse.

Salkkumateriaalien testitilaisuuksia pidettiin marras-joulukuussa Lehmon neuvolassa, Niittylahden koululla, Liperin varhaiskasvatuksen yksikössä sekä Joensuun Perheentalolla. Semppi-salkuista saatu palaute oli pääosin positiivista ja materiaalin käyttäjät kiittelivät erityisesti sitä, että kaikki oli valmiina ja materiaaleja pääsi hyödyntämään helposti ja nopeasti vain lyhyellä perehtymisellä. Myös lapset tykkäsivät erityisesti konkreettisista esittelymateriaaleista kuten sokerinäyttelystä.

Alkuvuodesta Kansanterveyden keskuksen Semppi-salkkuvalikoima siis laajeni, kun salkkuperheeseen saatiin kaksi uutta jäsentä: Lasten Semppi-salkut 1–6-vuotiaille sekä 7–12-vuotiaille. Salkut sisältävät toiminnallista ja havainnollistavaa terveyden edistämisen materiaalia terveyden eri teemoista: liikunnasta, ravitsemuksesta, suun terveydestä, unesta, mielen hyvinvoinnista ja tunnetaidoista sekä alakouluikäisille myös savuttomuudesta.

Lasten Semppi-salkkuja voivat hyödyntää kaikki lasten parissa työskentelevät, kuten varhaiskasvatuksen ammattilaiset, opettajat, terveydenhuollon ammattilaiset, järjestötoimijat sekä lasten harrastustoimintaa ohjaavat henkilöt. Semppi-salkku on pyörillä varustettu matkalaukku, jota on helppo kuljettaa paikasta toiseen. Salkun lainaaminen on helppoa ja maksutonta. Varaus tehdään sähköisen varauskalenterin kautta osoitteessa https://www.pkkansanterveys.fi/semppi/. Varaaja huolehtii salkun hakemisesta ja palautuksesta sovittujen aikataulujen mukaisesti. Salkut sijaitsevat Kansanterveyden keskuksen toimistolla Joensuussa (Siltakatu 10 A 16).

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan uusia salkkujamme ja ohjaamaan niiden avulla lapsille elintärkeitä terveystietoja- ja taitoja, joita tarvitaan läpi elämän!

Ellinoora Ojala, terveyden edistämisen suunnittelija

Ellinoora Ojala