Lihan syönti on puhututtanut viime aikoina paljon, ja varsinkin punaisen, eli naudan, porsaan ja lampaan, lihan nauttimiseen liittyvät suositukset ovat aiheuttaneet kiivasta kommentointia. Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos ilmoitti vähän aikaa sitten, että punainen ja prosessoitu liha aiheuttavat syöpää. Tosin jo vuonna 2014 ilmestyneissä päivitetyissä ravitsemussuosituksissa punaisen lihan ja siitä tehtyjen lihavalmisteiden syömistä kehotetaan vähentämään niin, että niiden määrä olisi korkeintaan 500 grammaa viikossa. WHO:n julistus punaisen lihan vaarallisuudesta ei siis tullut uutena asiana, vaan pikemminkin tämä systemaattinen 800 tutkimuksen katsaus vahvisti jo ennestään tiedossa ollutta asiaa.
Suomalaiset ovat kovia lihansyöjiä. Lihatiedotuksen keräämien tietojen mukaan lihan syönti Suomessa on viimeisen 20 vuoden aikana koko ajan lisääntynyt. Selvästi eniten syödään sianlihaa, tämän jälkeen siipikarjaa ja nautaa kumpaakin lähes saman verran. Sian- ja naudanlihan kulutuksessa ei juurikaan ole tapahtunut muutosta kahdenkymmenen vuoden aikana, mutta siipikarjan kulutus on kaksinkertaistunut. Tämä on hyvä suuntaus, koska siipikarjan liha on vaaleaa lihaa, jolla ei ole todettu olevan terveyshaittoja.
Suomalaisten lihansyönti poikkeaa muista EU-maista siten, että täällä syödään paljon prosessoitua lihaa. Jopa yli puolet suomalaisten syömästä lihasta syödään lihavalmisteiden muodossa. Lihavalmisteita ovat muun muassa makkarat, nakit, leikkeleet ja pekoni. Juuri niiden syöntiä olisi kuitenkin hyvä vähentää, koska prosessoitu liha on tutkimuksissa todettu vaarallisemmaksi kuin prosessoimaton punainen liha. Lihavalmisteet sisältävät lisäksi usein runsaasti suolaa, tyydyttynyttä rasvaa ja nitriittiä, joilla on havaittu olevan yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin.
Niin kuin monessa muussakin ravitsemukseen liittyvässä asiassa, myös lihan syömisessä olisi hyvä löytää se kultainen keskitie eli kohtuus. Liha kun on muun muassa hyvä proteiinin, B-vitamiinin ja raudan lähde. Punaista lihaa ja siitä valmistettuja tuotteita voi hyvillä mielin syödä kohtuudella, noin puoli kiloa viikossa. Useimmilla tämä suositus kuitenkin ylittyy reilusti, joten omia lihansyömistottumuksiaan kannattaakin pysähtyä miettimään. Miten monena päivänä viikossa syön punaista lihaa? Miten paljon syön sitä kerralla? Kuuluvatko leikkeleet ja makkarat ruokavalioon useita kertoja viikossa? Käytänkö punaisen lihan sijaan välillä kanaa tai kalaa?
Miten punaisen lihan syöntiä voisi sitten vähentää? Pitäytymällä noin kolmessa punaisen lihan ruoka-annoksessa viikossa (yksi annos on esim. 5 lihapullaa, pieni pihvi tai annos nakkikastiketta) pääsee jo pitkälle. Kannattaa siis suosia kanaa, kalaa ja kasvisruokaa aina kun se on mahdollista. Leivän päälle voi valita leikkeleiden sijaan juustoa ja kasviksia. Voit myös kokeilla pitää yhden kasvisruokapäivän viikossa, jolloin et syö mitään lihaa. Erilaisia kasviproteiineja, kuten papuja, linssejä ja soijaa, valitsemalla kasvisruoasta saa täyttävän, maukkaan ja ravintoarvoltaan erinomaisen. Lihan korvaamiseen on lukemattomia mahdollisuuksia. Tee siis itsellesi terveysteko ja lähde rohkeasti kokeilemaan uusia makuja!
Ellinoora Ojala
terveyden edistämisen suunnittelija