PARVEKETUPAKOINTI HERÄTTÄÄ TUNTEITA

/

Nuorena 70-luvun puolessa välissä asuimme perheeni kanssa viiden kerrostalon yhteisössä. Silloin ei vielä puhuttu savuttomista kerrostaloista eikä tupakointia parvekkeella tai asunnoissa pidetty haitallisena. Tupakansavu sai leijua parvekkeelta toiselle tai avoimista ikkunoista huoneistoihin.

Nykyaikaa oli kuitenkin kerrostalomme epävirallinen tupakkapaikka. Ulko-oven pielessä sijaitsi talonmiehen laittama iso tyhjä peltinen suolakurkkutölkki, johon ulkona tupakoivat saivat heittää natsat. Kätevää, ei tarvinnut lähteä kauemmaksi kotoa tupakalle eikä tarvinnut polttaa asunnossa. Ajankohdan huomioon ottaen talonmiehemme oli hyvin edistyksellinen. Nyt meillä on virallisia nimettyjä tupakkapaikkoja tuhkakuppeineen.

Elämä vei minut asumaan kerrostalosta omakotitaloon. Koen olevani etuoikeutettu. Kotonani ei tupakansavu kutkuttele nenää eikä minun tarvitse kihistä kiukusta. Entä jos asuisin kerrostalossa, tunnetilani saattaisi olla hyvinkin erilainen. Olisin aivan varmasti ärsyyntynyt parveketupakoinnista. Saattaisin jopa sanoa tupakoivalle naapurille sanasen, jos toisenkin.

Parveketupakointiin liittyvät erimielisyydet ovat harmillisia kaikille osapuolille ja aiheuttavat suurta päänvaivaa myös isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle. Talokohtaisen tupakointikiellon hakeminen on varsin tuore asia ja siihen liittyviä päätöksiä on hankala tehdä, etenkin isoissa taloyhtiöissä.

Koronatilanteen vallitessa parveketupakointiin on alettu kiinnittämään enemmän huomioita. Ympäristön tupakansavun terveysriskeistä kirjoitetaan normaalia enemmän lehtien mielipidekirjoituksissa ja valtakunnallinen terveysjärjestö Suomen ASH on saanut tähän liittyen useita yhteydenottoja huolestuneilta ihmisiltä.

Nykyisen lain mukaan savuton kerrostalo rakentuu yhtiöjärjestyksen muutoksella, johon tarvitaan kaikkien osakkaiden suostumus tai kunnan viranomaisen päätöksellä parvekkeelta tulevien savuhaittojen ollessa säännöllisiä. Saattaa olla, että koronatilanteen väistyttyä saamme uuden lain, jossa tupakointikielto parvekkeella ja asunnoissa voidaan tehdä yhtiön enemmistöpäätöksellä.

Koronavirustilanteen vuoksi kotini on saanut aivan uudenlaisen merkityksen. Etätyötä tekevänä vietän siellä enemmän aikaa kuin koskaan ennen. Omassa tuvassa on mukava olla — arvostan sen antamaa suojaa hajuhaittoja ja tuntematonta tautia kohtaan.

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa olemme yhdistäneet voimamme ja tehneet erilasia mieleen painuvia yhteisöllisiä tekoja auttaessamme etenkin riskiryhmään kuuluvia eri-ikäisiä ihmisiä selviytymään arjessa.

Miksi emme päättäisi tehdä nyt kerrostalostamme savutonta? Se päätös jäisi ainakin kaikkien mieleen, niin tupakoijien kuin tupakoimattomien.

Tule mukaan vaikuttamaan taloyhtiön sisä- ja ulkotilassa tapahtuvaan tupakointiin. Klikkaa ja osallistu kansalaisaloitteeseen.

Tiina Vlasoff
Terveyden edistämisen suunnittelija

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.