Lopeta se turha valittaminen

/

Jonna

Entäpä jos tänä vuonna unohtaisit ainaiset uudenvuodenlupaukset laihduttamisesta ja jokapäiväisestä lenkkeilystä ja päättäisit niiden sijaan olla entistä positiivisempi?

Viime kevään kampanjassa testasimme erilaisia terveysviestejä, ja tämän tekstin otsikko – lopeta se turha valittaminen – oli niistä kaikista suosituin.

Pakko myöntää, että itsellekin tuo viesti kolahti. Kuinka paljon kulutammekaan aikaa negatiivisissa asioissa piehtaroimisessa, ja pahimmissa tapauksessa lietsomme samaan myös lähiympäristömme: muutama vuosi sitten julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan voimakkaat tunteet tarttuvat ihmisestä toiseen, erityisesti ne kielteiset.

Kuinka monesti olet tullut huonolle tuulelle vaikkapa tavatessasi nyrpeän kaupan kassan tai törkeän mielipiteen somessa? Pahimpia ovat jokapäiväiset ankeuttajat; kun menet vaikkapa työpaikan kahvihuoneeseen ja päädyt osalliseksi nurisemaan vaikkapa työasioista. Siitä on vaikea lähteä hymyssä suin jatkamaan hommia.

Tosin sekin on mahdollista. Rauhallisuuteen tai iloisuuteen voi pyrkiä tieten tahtoen: hengitä syvään, ajattele myönteisesti ja hymyile. Hymyily onkin ihmelääke, jota käytämme aivan liian vähän. Tutkimukset osoittavat, että hymyllä on suuria vaikutuksia mielialaan, stressitasoihin ja lähipiirin onnellisuuteen.

Seuraavan kerran, kun tekisi mieli oikein kunnolla kettuilla jollekin tai vetää pienet raivarit, hymyile. Hymyile vaikkapa kadulla vastaan kulkijalle tai kotona yksin ollessa omalle peilikuvalle. Mieti jotakin ihanaa tyyppiä tai muistoa ja hymyile. Hyräile oma voimabiisiäsi ja hymyile. Jos sitä ei ole, niin keksi sellainen.

Loppujen lopuksi tätä hommaa ei kukaan muu voi tehdä puolestasi, vaikka olisit jatkuvasti onnellisten ja iloisten ihmisten ympäröimänä.

Ja hei – hyvällä tuulella jaksaa paremmin lähteä sinne lenkillekin!

Jonna Ekroos                                                                                                                                   viestintäsuunnittelija

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.