Kolmen viikon harjoittelu Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksella – Blogivieraana terveydenhoitajaopiskelija Elisa Muhonen

/

Olen viimeisen vuoden terveydenhoitajaopiskelija Karelia ammattikorkeakoulusta. Viimeiset kolme vuotta olen opiskellut sairaanhoitajaopintoja ja nyt neljäntenä vuotena olen päässyt tutustumaan terveydenhoitajan monipuoliseen työkuvaan yhteensä 8 viikkoa kestävän harjoittelun aikana.

Kuten moni muukin luokkalaiseni, myös minä aloin suunnittelemaan tulevaa syksyn harjoittelua jo alkuvuodesta. Koulun kautta sain järjestettyä neljä viikkoa kestävän kouluterveydenhuollon harjoitteluni, mutta loput harjoittelupaikat jouduin järjestämään itse. Tiesin jo tuolloin, että järjestöpuoli kiinnostaa minua, koska minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta järjestötyöstä — minkälaista työ onkaan järjestössä terveyden edistämisen näkökulmasta? Lisäksi olin kuullut paljon hyvää Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksesta ja olin siksi erityisen kiinnostunut juuri heidän toiminnastaan. Helmikuussa ottaessani yhteyttä toiminnanjohtaja Kariin sain ilokseni kuulla, että pääsisin myöhemmin syksyllä heille harjoitteluun. Voin rehellisesti sanoa, että odotin siitä hetkestä lähtien suurella mielenkiinnolla syksyn harjoittelua! Oltuani kolme viikkoa harjoittelussa Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksella koen, että odotteluni ei ollut turhaa. Vaikka minulla ei ollutkaan varsinaisia odotuksia harjoittelun suhteen, on harjoitteluni ollut erittäin antoisa ja antanut monipuolisen kuvan järjestötyöstä.

Jo ensimmäisenä päivänä koin itseni tervetulleeksi tiiviiseen työyhteisöön, jossa on lämminhenkinen työilmapiiri. Sain harjoitteluni ajaksi oman toimistohuoneen, missä sain rauhassa tehdä minulle suunnattuja projekteja. Ehkä johtuen aikaisemmista harjoitteluistani sairaalassa ja terveyskeskuksissa, missä meno on ajoittain hyvinkin hektistä, oli suorastaan luksusta huomata, kuinka rauhallisia harjoittelupäivät voivat olla! Ylimääräistä melua ei toimistolla ollut ja jokainen työskenteli omaan tahtiinsa huoneissaan. Koen tämän vaikuttavan suuresti omaan tehokkuuteeni ja työviihtyvyyteeni — liiallinen kiire ja melu heikentävät selkeästi suorituskykyäni, sen olen saanut tuta esimerkiksi osastoilla työskennellessäni. Harjoittelun aikana pääsin hyvin paneutumaan tehtäviini ja sain olla osallisena hankkeissa, mikä olikin yksi harjoitteluni tavoitteista.

Harjoittelun alussa minulta kysyttiin, minkälaisiin työtehtäviin tahtoisin paneutua harjoitteluni aikana, mikä oli minusta hienoa. Toiveeni otettiin huomioon projekteja suunniteltaessa. Erityisesti viestinnälliset työtehtävät kiinnostivat minua ja pääsinkin harjoitteluni aikana tekemään Säpinää seniorit – Kaatumiset kuriin! ‑kampanjaa sekä tuottamaan Nepen Semppi –sivustolle sisältöä. Joka päivä tuntui mukavalta nousta ylös loputtomalta tuntuvat portaat kohti kansanterveyden keskuksen tiloja, kun tiesi, että siellä se oma, mielekäs projekti odotti tekemistään!

Harjoitteluni aikana pääsin myös tutustumaan kansanterveydenkeskuksen hankkeisiin, kuten Puhtia! ‑elintapavalmennukseen, TYKES –yhteishankkeeseen ja Kunta HYTE 2.0 ‑kehittämishankkeeseen. Olin mukana useissa palavereissa, jolloin pääsin hyvin seuraamaan, kuinka hankkeita toteutetaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Asiakasvastaanotoilla pääsin antamaan terveysneuvontaa yhdessä fysioterapeutin kanssa ja tekemään erilaisia mittauksia, kuten kehonkoostumusmittausta. Lisäksi osallistuin useisiin terveysaiheisiin webinaareihin Teamsin välityksellä.

Kaiken kaikkiaan en voisi olla tyytyväisempi harjoitteluuni. Järjestötyö on ollut niin mielekästä, että voin helposti nähdä itseni tulevaisuudessa järjestötyöntekijänä. Minusta on ollut myös avartavaa nähdä, kuinka järjestön kautta tehdään terveyttä edistävää työtä erilaisten hankkeiden kautta — Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus tekeekin mielestäni erittäin tärkeää työtä pohjoiskarjalaisten terveyden edistämiseksi!

Kiitokset Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen poppoolle palkitsevasta harjoittelusta!

Elisa Muhonen, terveydenhoitajaopiskelija

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.