Känni ei tee juhlatunnelmaa

/

KatjaReijonenKesän alussa juhlitaan muun muassa ammattiin valmistumista, lakkiaisia ja kesäloman alkamista. Useimmiten juhlat tuppaavat olemaan melko kosteita. Liian usein tuntuu, että mielikuvissa illan promilletaso korreloisi illan onnistumisen kanssa; mitä enemmän juomaa, sitä hauskempi ilta. Mielikuva elää myös sanonnoissa, kuten ”ilo ilman viinaa on teeskentelyä”.

Alkoholi ei todellakaan tee juhlatunnelmaa, vaan iloiset ihmiset, jotka haluavat pitää hauskaa. Siksi onkin kummallista, että juhliminen vain alkoholittomien juomien voimalla tai kohtuudella herättää ihmetystä. Syitä maltilliseen alkoholin nautiskeluun on kuitenkin monia. Jos esimerkiksi vaalii terveyttään savuttomuudella, terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla, miksi romuttaisi tuloksia liiallisella lasin kallistelulla?

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt-järjestön teettämän kyselytutkimuksen perusteella suurin osa suomalaisista vetää alkoholin kohtuukäytön rajan joko kahteen tai neljään annokseen kerralla. Tämä kannattaisi pitää mielessä myös juhlatuulella ollessaan. Humalahakuinen juominen kun tuo mukanaan lukuisia terveysriskejä, muun muassa kohonneen aivohalvausriskin.

Ruotsissa uusin muotivillitys on alkoholittomat bileet, joihin tulijat puhallutetaan kuin nuokkarilla ikään. Kun asiasta uutisoitiin Suomessa, kuultiin paljon kommentteja siitä, miten sama konsepti ei voisi koskaan toimia Suomessa. Ei varmasti, niin kauan asenteemme juhlimista kohtaan ovat nykyisenlaisia.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi testaamaan, että seuraavan kerran juhlimaan lähtiessä nautit ainoastaan hauskasta seurasta, puheensorinasta ja kuplivasta naurusta. Ilta saattaa ollakin hauskempi kuin uskallat uskoakaan. Ja kun baaritiskillä ei tarvitse jatkuvasti jonottaa uutta tuoppia, jää enemmän aikaa ystävien kanssa rupatteluun ja tanssimiseen.

Katja Reijonen
viestintäsuunnittelija

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.