Ihmisillä on tarve puhua terveydestään

/

Jonna

Kun aloitin Kansanterveyden keskuksella 2,5 vuotta sitten, en oikein tiennyt, mitä terveysviestintä oikeastaan tarkoitti tai miksi Pohjois-Karjala-projektin tiimoilta vieläkin saamme vieraita ympäri maailmaa.

Viestintäsuunnittelijana olen vastannut esimerkiksi kampanjoista, verkkosivuista ja tapahtumien järjestämisestä – mutta parasta kuitenkin ovat olleet visiitit turuille ja toreille ihmisten pariin.

Usein sinne suunnataan terveysmittausten ja erilaisten terveysteemojen merkeissä, mutta aika usein ainakin omana roolinani on ollut ihmisten kuuntelu.

Nykyään terveysuutisia ja erilaisia ohjeita tulvii joka suunnasta. Samalla kasvaa väestön tarve puhua omasta ja läheistensä terveydestään. Mielen päällä saattaa olla painonpudotus, verenpaine, tupakoinnin lopettaminen tai kipeä polvi. Ihmiset kyllä kertovat — ja ovat usein olleet huojentuneita saadessaan puhua, vaikka kuulijana onkin ollut vain viestintäsuunnittelija.

Erilaisten ruokavalioiden ja trendilajien viidakossa onkin ollut jotenkin huojentavaa itsekin ymmärtää, että ravitsemussuositukset ja liikuntasuositukset eivät ole turhaan olemassa. Ne luovat pohjan arkiselle peruspaketille, jossa myös juhlille ja herkkuhetkille tilaa. Tämän pohjalta sloganimmekin on tiivistetty: ”Terveemmän arjen puolesta.”

Terveysviestinnässä eletään jonkinlaista murrosaikaa. Terveysalan järjestöillä ja organisaatioilla on iso työ erottautua joukosta saadakseen esille oman, luotettavan ja asiantuntevan sanomansa. Siihen avuksi tarvitaan brändäämistä, oman tarinan ja sanoman kirkastamista.

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa hyödyntää ”laatikon” ulkopuolista toimijaa; pari vuotta sitten organisaatiomme verkkosivuilla ja materiaaleissa viuhui punakynä, kun laajat sisällöt ja asiantuntijoiden termit muutettiin helposti ymmärrettävään muotoon.

Tämän viikon jälkeen suuntaan kohti uusia viestintätehtäviä ja haluan kiittää kaikkia huikeita tyyppejä, joiden kanssa olen päässyt tekemään yhteistyötä ja oppimaan uutta.

Pakko myöntää, että terveysvalistus on mennyt perille myös omaan pääkoppaan. Tästä Joensuun torin laidalta lähtee jatkamaan matkaansa huomattavasti kevyempi, jaksavampi ja iloisempi nainen kuin tänne saapuessaan.

Jonna Ekroos, viestintäsuunnittelija

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.