Hyvinvointia luonnosta

/

Luonto on aina tuottanut ihmisille terveyttä. Aiemmin luonto ja luonnossa liikkuminen tarkoittivat toimeentuloa ja selviytymistä. Nykyisin luonto on useimmille osa vapaa-aikaa ja elämänlaatua. Lähde liikkeelle luontoon nauttimaan virkistävästä ja elvyttävästä vaikutuksesta. Luonto liikuttaa, elvyttää ja yhdistää.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten lisääminen on Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Eräpalvelujen tärkeä päämäärä. Tavoitteena on, että suomalaiset ovat aktiivista ulkoilukansaa, jolle luonto on olennainen osa arkea ja vapaa-aikaa.

Terveys ja hyvinvointi kohenevat monimuotoisesta luonnosta ja vireän luontosuhteen myötä. Luonto on Suomen suurin liikuntapaikka ja se on avoinna ympäri vuoden 24/7. Jo lyhytkin luontoilu vaikuttaa. Mieliala kohenee jo viidessä minuutissa ja 15-20 minuutissa elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine laskee. Luonto vaikuttaa myönteisesti hyvinvointiimme ja terveyteemme monella tavalla.

Luonto houkuttelee liikkumaan, jolloin fyysinen aktiivisuus lisääntyy. Luonto myös elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä. Lisäksi luontoympäristö edistää sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, jolloin suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin ja mielialamme kohenee nopeasti. Luonnossa ei tarvitse suorittaa. Luonto toki on loistava kuntosali tai lenkkipolku, mutta hyvinvointia tuottaa tutkitusti jo pelkkä luonnon näkeminen tai oleilu luonnossa. Kauniin maiseman tai nuotion tuijottelu on rentoutumista ja akkujen lataamista parhaimmillaan.

Syyt lähteä luontoon vaihtelevat. Metsähallituksen kävijätutkimusten mukaan tärkeimpiä motiiveja olivat: maisemat, luonnon kokeminen, rentoutuminen, melusta ja saasteista poissaolo, psyykkinen hyvinvointi ja yhdessäolo oman seurueen kanssa.

Olennaisinta on löytää itselle sopiva ja mukava tapa liikkua, rauhoittua ja harrastaa luonnossa. Metsähallituksen luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista:

  • Retkikohdehausta löydät sinulle sopivimmat luontokohteet. Retkikohdehaun kautta voit hakea tietoa sopivista luontokohteista alueen, retkikohteen ominaisuuksien tai vaikkapa aktiviteetin mukaan.
  • Esteettömyyttä tarvitseva retkeilijä voi hakea retkikohdehausta esteettömiä kohteita ja palveluita.

Kyösti Tuhkalainen

Kirjoittaja toimii erikoissunnittelijana Metsähallituksen luontopalveluissa ja on jäsenenä Kansanterveyden keskuksen Hyvinvointi- ympäristö ja liikkuminen neuvottelukunnassa.

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.