Kuulostaako tutulta: työpäivän alussa to do –listalla on monen monta pienempää ja isompaa asiaa. Kun olet tekemässä isompia ja vaativampia kokonaisuuksia, hommat keskeytyvät sähköpostin kilahtaessa tai somen piipatessa jotain ilmoitusta. Vastaat viestiin, etkä enää sen jälkeen muistakaan, mitä olit sitä ennen tekemässä. Tulee kiire, lounas haukataan nopeasti ja kahvit juodaan näytön ääressä. Työpäivän päätteeksi olet saanut tehtyä pikkutehtävät, mutta pidempi projekti ei ole juurikaan edistynyt. Olo on nuutunut ja stressikäyrä taivaissa.
Yhä useamman työpäivä on yhtä kuin silppumaisia tehtäviä ja dead linesta toiseen juoksua. Kun yhtälöön lisätään esimerkiksi somen seuraamisen aiheuttavat jatkuvat keskeytykset, noidankehä on valmis, varsinkin jos somen vilkuilu ja muu silppumaisuus jatkuu myös vapaalla. Jatkuvat keskeytykset eivät häiritse vain työpäivää, vaan niiden vaikutus keskittymiskykyymme on pitkäkestoinen. Pahaksi äitynyttä keskittymisongelmaa ja jatkuvaa tarkkaavuuden häiriintymistä kutsutaan nimellä adt (attention deficit trait).
Onneksi keskittymistä ja kokonaisvaltaista työhyvinvointia voi parantaa pienin konstein. Jatkuvasti ei voi olla keskittynyt, ja siksi tauotus on tärkeä juttu. Kokeiluun kannattaa ottaa esimerkiksi niin sanottu pomodoro-tekniikka. Tässä taktiikassa laitetaan ajastin soimaan esimerkiksi 25 minuutin kuluttua. Hälytykseen asti työskennellään vain ja ainoastaan yhden tehtävän parissa. Kun kello soi, pidetään pieni tauko, jonka jälkeen joko jatketaan tehtävän parissa tai jos homma valmistui, aloitetaan uusi. Kun taukoihin vielä yhdistää pienen jaloittelun tai taukojumpan, yhtäkestoiset istumisjaksotkaan eivät kasva terveyden kannalta liian pitkiksi.
Terveellinen lounas auttaa myös jaksamaan, samoin kuin pieni liikunta kesken työpäivän. Itse olen tykästynyt lounasjoogaan; tunti ei ole mikään hikijumppa, mutta veri lähtee virtaamaan mukavasti tuolissa puutuneessa selässä. Joogan jälkeen iltapäivä sujuu paljon mukavammin ja tehokkaammin.
Varsinkin toimistotyöläisille voi myös lämpimästi suositella työmatkan taittamista kävellen tai pyöräillen. Aamulla pieni pyöräily- tai kävelyhetki virkistää ja herättää uuteen päivään. Iltapäivällä reippailu kotiin toimii henkisenä siirtymänä töiden parista vapaalle; ainakin itse olen huomannut, että pyöräillessä voi käydä läpi mahdolliset päivän harmitukset ja kotiin päästyä työasiat eivät enää pörrää mielessä. Samalla karttuu myös päivän liikunta-annos, tai ainakin osa siitä.
Katja Reijonen
viestintäsuunnittelija