Grillaisitko tänä juhannuksena trendikkäästi vihanneksia ja hedelmiä?

/

EllinooraKesä muuttaa suomalaisten ruokailutottumuksia, sanoo Taloustutkimuksen teettämä kysely. Muuttuuko syöminen sitten terveellisempään vai epäterveellisempään suuntaan? Sekä että. Kyselyn mukaan kasviksia kulutetaan kesällä runsaammin kuin muina vuodenaikoina, ja myös kalan käyttö lisääntyy etenkin vanhemmilla miehillä. Toisaalta grillatun lihan ja lihajalosteiden sekä herkutteluun tarkoitetun jäätelön käyttö lisääntyvät myös selvästi kesäkuukausina. Kesäiset syömismuutokset ovat sukupuolisidonnaisia. Naisten ruokavalio usein kevenee kasvisten ja marjojen runsastuneen syömisen myötä, kun taas miesten kesäsyömisessä lisääntyvät erityisesti grillatut lihat ja makkarat, jonkin verran myös kasvikset.

Valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden viikkoa vietetään parhaillaan. Kesäaikaan, kun kotimaisten kasvisten saatavuus ja hinta ovat kohdillaan, onkin matalampi kynnys lähteä kokeilemaan jotakin uutta. Vai miltä kuulostaisi vaikkapa grillattu lehtikaali, uunissa kokonaisena paahdettu kukkakaali, raparperismoothie tai suklaiset kesäkurpitsabrowniet? Grillissä tai uunissa paahdetut kasvikset ovat myös tämän hetken trendiruokaa, joten juhannusjuhlien syömisiä pohtiessa suosittelen käyttämään sesonkivihanneksia ja -hedelmiä monipuolisesti alku-, pää- ja jälkiruoissa.

Oma suosikkini grilliin ovat kasvisvartaat, jotka valmistuvat nopeasti ja ovat helposti muokattavissa syöjien oman maun mukaan. Esimerkiksi kesäkurpitsa, kirsikkatomaatit, eriväriset paprikat, munakoiso, tuore ananas ja kevätsipuli soveltuvat hyvin vartaisiin. Samalla tulee huomaamatta syötyä yksi tai useampikin kourallinen kasviksia ja ravittua sekä kehoa että mieltä. Takuuvarma kesäherkku on myös pakastimessa jäädytetyt vesimeloniviipaleet, jotka maistuvat lähes yhtä hyvältä kuin jäätelö!

P.s. Satokausikalenterin Facebook-sivuilta (www.facebook.com/satokausikalenteri) löydät herkulliset reseptit ja vinkit sesonkikasvisten käyttöön, kannattaa tutustua!

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.