Valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden viikkoa vietetään parhaillaan. Kesäaikaan, kun kotimaisten kasvisten saatavuus ja hinta ovat kohdillaan, onkin matalampi kynnys lähteä kokeilemaan jotakin uutta. Vai miltä kuulostaisi vaikkapa grillattu lehtikaali, uunissa kokonaisena paahdettu kukkakaali, raparperismoothie tai suklaiset kesäkurpitsabrowniet? Grillissä tai uunissa paahdetut kasvikset ovat myös tämän hetken trendiruokaa, joten juhannusjuhlien syömisiä pohtiessa suosittelen käyttämään sesonkivihanneksia ja ‑hedelmiä monipuolisesti alku‑, pää- ja jälkiruoissa.
Oma suosikkini grilliin ovat kasvisvartaat, jotka valmistuvat nopeasti ja ovat helposti muokattavissa syöjien oman maun mukaan. Esimerkiksi kesäkurpitsa, kirsikkatomaatit, eriväriset paprikat, munakoiso, tuore ananas ja kevätsipuli soveltuvat hyvin vartaisiin. Samalla tulee huomaamatta syötyä yksi tai useampikin kourallinen kasviksia ja ravittua sekä kehoa että mieltä. Takuuvarma kesäherkku on myös pakastimessa jäädytetyt vesimeloniviipaleet, jotka maistuvat lähes yhtä hyvältä kuin jäätelö!
P.s. Satokausikalenterin Facebook-sivuilta (www.facebook.com/satokausikalenteri) löydät herkulliset reseptit ja vinkit sesonkikasvisten käyttöön, kannattaa tutustua!