”It depends” – Pohjois-Karjalan ihmettä Singaporeen

/

35012493622_02368ae153_h

Onneksi raekuurot ehtivät vaihtua kesäkuiseksi lämmöksi, kun kymmenen singaporelaista vierasta saapui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kautta Joensuuhun study visitilleen. Meillä oli ilo ja kunnia emännöidä tätä heidän opintomatkaansa viiden päivän ajan 5.–9.6.

Vierailijajoukkoon kuului erilaisia terveydenhuollon ja terveyden edistämisen ammattilaisia. Taisi mukana olla joku terveydenhuollon parissa työskentelevä insinöörikin.

Terveydenhuoltojärjestelmän, sähköisten potilastietojärjestelmien, terveydenhoitajakoulutuksen ja modernien oppimisympäristöjen esittelyn jälkeen jalkauduimme tarkastelemaan Siun soten toimintaa sairaalanmäelle ja Niinivaaraan terveysasemalle. Näimme mm. miten tie miehen ja naisen sydämeen käy sydänyksikön toimenpidesalien kautta.

Seuraavana päivänä sekoitimme Suomen terveydenhuoltojärjestelmää koskevaa pakkaa esittelemällä YTHS:n toimintaa. Kysymyksiä heräsi. Onko tämä siis valtion vai kunnan ylläpitämää? Eheeeeiii, eikun se on säätiön. Joo ei, ei kuitenkaan ole vielä ammattikorkeakouluopiskelijoille. Mutta eHealthin osalta ovat edelläkävijöitä kuitenkin. Olisihan se mainiota päästä ihotautilääkärin vastaanotolle iPadin välityksellä!

Niin, ja entäs työterveyshuolto? Kunnallinen, yritysten järjestämä, ja isoimmilla työpaikoilla voi olla ihan oma. Laki määrää ennaltaehkäisevän työn, muu on vapaaehtoista. PK Terveyden asiakkuus- ja myyntipäällikkö Mari Tarvainen osasi kyllä selittää asian häm-men-tä-vän selkeästi. Mari, voi olla, että tuomme luoksesi tulevatkin ryhmät!

IMG-20170608-WA0010No entäs ikäihmiset? Apua kotiin. Kodinomaista asumista. Tuettua asumista. Ympärivuorokautista hoivaa. Ja niin edelleen. Onneksi Liperin kunnan talousjohtaja Pellervo Hämäläinen havainnollisti palvelujärjestelmäämme neljän eri ”levelin” samalla kun tutustuimme terveyskeskuksen vuodeosastoon, ikäihmisten päivätoimintaan ja palvelukeskus Konttilanhoviin.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on paljon enemmän kuin sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta. ”This is where the magic happens without any healthcare professionals”, lausahdin vieraillessamme Niinivaaran vuoropäiväkodissa. Samoihin taianomaisiin paikkoihin tällä vierailulla lukeutuivat Joensuun Perheentalo, Pohjois-Karjalan Martat, Suomen suurin Prisma, ABC-asema, Amica-ravintolat, Yle Joensuu ja kansallismaisema Koli.

IMG-20170608-WA0013Hakiessani toiminnanjohtajaksi reilu vuosi sitten lupasin toteuttaa digiloikkaa. Erilaisia uusia ratkaisuja tuli esille pitkin viikkoa, mutta torstaina esittelimme erityisesti sosiaalista mediaa, mobiiliapplikaatioita ja pelejä terveyden edistämisessä. Muun muassa Taksistartti-hankkeessa käytettävät Polarin aktiivisuusmittarit, Moodmetricin ”stressisormus”, kuviin perustuva See what you eat -ruokapäiväkirja ja äänikirjat terveyden edistäjänä. Tämä toiminnanjohtaja kun käy lenkillä dekkareita kuunnellen!

”It depends” (= se riippuu) toistui meidän emännöijien ja paikallisten suusta monta kertaa joka ikinen päivä vierailun ajan. Iiiiks miten monimutkaista kaikki on, mitäkähän nämä nyt miettivät meistä ja järjestelmistämme…

IMG-20170608-WA0015Perjantai-iltapäivän loppukeskustelussa vieraamme kertoivat, että opintomatka oli heidän näkökulmastaan erittäin onnistunut ja he oppivat viikon aikana paljon uutta. Tässä muutamia nostoja:

Me suomalaiset pidämme huolta jokaisesta, aina vauvasta vaariin (selitin heille myös tätä sanontaa). Meillä on turvaverkko, joka nappaa kiinni lähes jokaisen. Teemme vaikuttavaa yhteistyötä yli sektorirajojen, erityisesti järjestöjen rooli on merkittävä. Marttojen organisaatio ja toimintamalli olivat vieraidemme mielestä erityisen onnistuneita. Terveydenhoitaja on lähes superihminen ja Karelia-ammattikorkeakoulun oppimisympäristö Voimala saattaa saada singaporelaisen serkun vielä jonakin päivänä… Tiedon kulkeminen potilastietojärjestelmä Mediatrissa terveyskeskuksista sairaalaan jne. – WAU!

Pohjois-Karjala projektin perintö elää vahvana vielä 45 vuotta sen alkamisen jälkeenkin. Vierailijaryhmä toisensa jälkeen matkustaa jopa maapallon toiselta puolen tutustumaan tähän maakunnalliseen ihmeeseemme.

Kiitos kaikille vierailuviikkoon osallistuneille! Tavataan taas! …syyskuussa saamme 20–40 vierasta Kiinasta – vink vink!

Kaisa Hiltunen, toiminnanjohtaja

Kuvat: Jani Penttinen, Heidi Korpelainen ja Anssi Kekkonen.

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.