Aina oppii ja se on ihan parasta

/

© Riku Wallin

Perheeseemme hankittiin ensimmäinen tietokone joskus 90-luvun alkupuolella, noin neljännesvuosisata sitten. Merkki oli IBM ja silloin perin tärkeä numerosarja sen tehoon liittyen oli 386. Kiinnostuin siitä kovin ja opin käyttämään sitä pyörittävää DOS-käyttöjärjestelmää, jossa piti näpytellä komennot. Siinä mielessä aika hyvin, etten silloin vielä osannut lukea tai kirjoittaa. Ne taidot opin vasta myöhemmin koulussa.

Sen IBM:n kanssa askarrellessa minussa syntyi yhä elävä halu ymmärtää, miten tietotekniikka toimii ja ennen kaikkea mitä sillä voi tehdä. Koulukiusattuna tietotekniikan harrastaminen sopi myös ulkopuolisuuden tuntemuksiini. Halusin tulla aina vain paremmaksi ja kehittää itseäni. Jokainen verkkosivuprojekti on edelleen osa tätä kilvoittelua olla parempi tekijä ja ymmärtää, miten saada asiat toimimaan halutusti.

Verkkosivujen tekemisessä vaikeinta ei ole koodaaminen vaan sen ymmärtäminen, miten sivut toimivat niin kuin niiden halutaan toimivan. Ennen puhuttiin paljon saavutettavuudesta ja se tarkoittaa, että ihminen ohjataan mahdollisimman helposti sen sisällön ääreen, jota hän tarvitsee. Se on edelleen minulle jokaisen verkkoprojektin ytimessä oleva asia.

Se ymmärrys teknisen toteutuksen takana on kai sitä, mitä sanotaan luovuudeksi. Pelkkä suorittava työ olisi helppo jättää työajalle, mutta käynnissä oleva luova projekti seuraa herkästi mukana vapaa-ajalle. Kokemuksen myötä on onneksi oppinut jaksottamaan tekemistään niin, että voi pitää jaksamisestaan huolta.

Jokainen työprosessi on omanlaisensa. Itse asiassa juuri prosessi on minusta nautittavampi kuin valmistumisen sinällään mukava hetki. Jokaisessa prosessissa kun oppii uutta ja kehittyy paremmaksi. Eikä tosiaankaan tarvitse pelätä, että joku päivä olisi oppinut kaiken.

Nämä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen uudet sivut ovat yhden tällaisen prosessin tulos. On hienoa, että ne on nyt julkaistu, mutta vielä hienompaa on, miten itse ja muut mukana olleet oppivat taas paljon uutta. Tämän opin myötä seuraavat toteutukset ovat taas vähän parempia.

Jani Penttinen
Kirjoittaja on tällä hetkellä vapailla työmarkkinoilla oleva verkkoviestinnän ammattilainen.
Penttinen.fi – Portfolio
Valontuoja.fi – Valokuvablogi

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.