Superruokaa ja hyvää oloa marjametsästä

/

Marjastus kuuluu mielessäni samaan perisuomalaisten perinteiden ketjuun, kuin vaikkapa maastohiihto ja saunominen. Kaikki ovat terveellisiä ja kokonaisvaltaisia harrastuksia, jotka vaikuttavat paitsi kehoon, myös mieleen.

Jos ei oteta huomioon stressiä siitä, että naapurin Sirkka ehtisikin tyhjentää parhaan mustikkamättäikön ennen sinua, marjastukseen liittyvä luonnossaolo vähentää tutkitusti stressiä. Luonnon tarjoamat terveysvaikutukset tavoittavat sinut jo lyhyelläkin käynnillä: verenpaine laskee, stressihormoni vähenee ja keskittymiskyky paranee. Entäpäs ne marjojen terveysvaikutukset?

Lakat sisältävät C-, A- ja E-vitamiineja sekä kuituja. Lakkojen syöminen voi vähentää riskiä paksusuolen syöpään ja marjan sisältämät yhdisteet myös vähentävät haitallisten bakteerien kasvua. Mustikka on myös varsinainen terveyspommi: mustikka laskee verenpainetta ja laskee elimistön tulehdustilaa. Mustikkaa löytyy lähes kaikkialta maastamme. Mustikkapaikkojen sijainnit voi jopa selvittää kätevästi Mustikka GO -sovelluksella. Hyvä marja-apaja saattaa löytyä aivan takapihalta!

Paitsi terveellisiä, marjat ovat myös herkullisia! Pakastettuja marjoja on hyvä heittää pitkin talvea smoothien ja puuron joukkoon. Ensimmäisten mustikoiden kunniaksi tein mustikkamuffineja äärettömän helpolla ja maidottomalla reseptillä, johon ei tarvitse edes sähkövatkainta. Pyöräytä vain kosteat aineet sekaisin, kuivat aineet sekaisin ja sekoita nopeasti.

Maidottomat mustikka-kookosmuffinit:

Kosteat aineet:

2 munaa
1 dl öljyä
1 dl kaurakermaa

Kuivat aineet:

2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl graham- tai muita täysjyväjauhoja
0,5 dl kookoshiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia

Lisäksi: 3 dl mustikoita

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kosteat aineet keskenään. Sekoita toisessa astiassa kuivat aineet keskenään. Yhdistä kuivat aineet kosteisiin aineisiin ja pyöräytä nopeasti sekaisin. Lisää mustikat ja sekoita kevyesti joukkoon. Nostele taikinaseosta öljyttyyn muffinnivuokaan tai isoihin paperisiin muffinnivuokiin. Jätä pieni vara kohoamiselle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia ja nauti vaikkapa kaurajäätelön kera!

Mukavia hetkiä marjametsässä toivotellen,

Anssi Kekkonen, viestintäsuunnittelija

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.