Tuleva kuntapäättäjä: Tunne liikkumisen paikat!

/

IMG_4292 Tuleva kuntapäättäjä! Perehdy oman kuntasi liikuntapaikkoihin, tiloihin, välineisiin, tarjontaan ja mahdollisuuksiin käymällä itse paikan päällä. Voit myös pyytää liikuntaviranhaltijalta opastetun kierroksen. Selvitä millaisia vaikutuksia liikunnalla on terveyteen ja hyvinvointiin. Tässä pari ilmaista vinkkiä: liikunta parantaa nuorten oppimista, vähentää työikäisten sairaspoissaoloja ja auttaa ikääntyvien toimintakyvyn ja muistin ylläpitämisessä.

Ota liikunnan ja liikkumisen edistäminen osaksi kaikkea päätöksentekoasi. Pyydä tarvittaessa lisätietoa esimerkiksi liikuntaviranhaltijalta. Lisää omalla päätöksenteollasi matalan kynnyksen toimintaa ja ohjaa toimintatukea hyvinvoinnin lisäämiseen. Aja päätöksilläsi sitä, että tulevaisuudessakin löytyy rahaa liikuntapaikkojen ylläpidolle, korjauksille, hankkeille ja liikunta-alan ammattilaisten palkkaamiselle.

Puhutko mieluummin liikkuvasta elämäntavasta kuin liikunnasta? Edistä arkiliikunnan mahdollisuuksia esimerkiksi kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä parantamalla. Edistä omalla toiminnallasi työpäivän aikaisen liikkumisen tukemista. Olisipa aikuisillakin Liikkuvan koulun menoa ja meininkiä! Muistathan, että kävellen ja pyöräillen saavutettavat palvelut kannustavat kuntalaisia arjen liikkumiseen ja hyötyliikuntaan.

Entäs se hyvinvointikertomus? Liikkumisen ja liikunnan tulisi näkyä myös siellä entistä vahvemmin, samoin kuin kunnan elinvoimaisuutta rakentaessa. Hyvinvointi ja elinvoima kulkevat käsikädessä! Aseta päättäjäkollegoidesi kanssa rohkeasti tavoitteita ja miettikää niihin konkreettisia toimenpiteitä!

Tuo omassa toiminnassasi esille käytännönläheisiä esimerkkejä liikkumisen yhteydestä elinvoimaisuuteen ja ympäristöön. Ottakaa porukalla käyttöön yksiselitteisiä panos – tuotos –malleja päätöksenteon perustelemiseksi. Pehmeät arvot ja kauniit tavoitteet eivät riitä, on puhuttava myös rehellisestä rahasta. Kertokaa liikunnan hyödyistä eurojen muodossa!

”Kirjoitus on koottu maakunnallisen liikuntatyöryhmän ideoiden, ajatusten ja toiveiden pohjalta. Liikuntatyöryhmän toiminnassa mukana olevat organisaatiot: Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, ISLO, Pokali, Siun Sote sekä Pohjois-Karjalan kunnat: Lieksa, Valtimo, Nurmes, Juuka, Kontiolahti, Joensuu, Ilomantsi, Polvijärvi, Outokumpu, Liperi, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Kitee.”

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.