Tapahtumat koululaisille ja opiskelijoille

/

Viime aikoina Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus on ollut mukana järjestämässä tapahtumia myös koululaisille ja opiskelijoille: Riveria ammattiopiston Ilman riippuvuuksia -savuttomuuskiertueen tapahtuma Outokummussa (ke 3.10.) ja Toiminnallinen Ravitsemuspäivä 7.-luokkalaisille Kontiolahdella (ma 8.10.).

 

Savuttomuuskiertue

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus toteuttaa yhteistyössä Riverian kanssa ammattiopiston opiskelijoille suunnatun Ilman riippuvuuksia -savuttomuuskiertueen. Kiertueen ensisijaisena tavoitteena on viestittää nuorille tupakoinnin haitoista lisääntymisterveyteen ja raskauteen. Yhteistyötä tehdään opiskelijaterveydenhuollon ja lähihoitajaopiskelijoiden kanssa kertomalla opiskelijoille käytännönläheisesti ja havaintomateriaalia käyttäen tupakkatuotteiden haitoista. Kiertue tullaan toteuttamaan syksyn aikana useammassa Riverian yksikössä.

Kiertue alkoi ke 3.10. Outokummun ammattioppilaitokselta. Tapahtuman avasi Joensuun kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Jarkko Riikosen luento ”Arvokkaasti riippumaton nuori”. Tunnin mittainen luento sisälsi paljon mielenkiintoisia faktoja nikotiinin käytöstä, etenkin nuuskaamisesta. Kuitenkin luennon olennaisin viesti oli että me kaikki olemme arvokkaita, ja juuri siksi on erittäin tärkeää ettemme vahingoita itseämme eikä muita. Koskien laillisia päihteitä tämä tarkoittaa sitä, että tällaisia aineita ei käytetä lainkaan tai hyvin vähän, koska myös lailliset päihteet ja lääkkeet ovat haitallisia, jos niitä käytetään liikaa tai väärin. Tapahtuman esittelypisteet antoivat tietoa kyseisistä haitoista.

Tapahtumassa mukana oli Anne Turunen Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksesta apunaan sikiönuket, joilla osoitettiin odottavan äidin päihteiden käytön vaikutukset sikiöön eri raskausviikoilla. Marjo Toivanen ja Laura Lievonen Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksestä esittelivät kuvitettua tietogalleriaa tupakkatuotteiden kemikaalihaitoista. Tietoa digi- ja rahapelaamisesta antoi Hanna Karvinen Sovatek-säätiöltä Pelituki-esittelypisteellä ja Riverian opiskelijaterveydenhuolto sekä lähihoitajaopiskelijat tarjosivat opiskelijoille tietoa päihteistä ja tupakasta omilla esittelypisteillään. Myös arpajaiset järjestettiin. Tapahtuma tavoitti noin 30 opiskelijaa.

Seuraavaksi kiertue saapuu Kiteelle ja Joensuuhun.

 

Ravitsemuspäivä

Toiminnalliset ravitsemuspäivät 7.-luokkalaisille -kiertue on alkanut syksyn aikana pohjoiskarjalaisissa yläkouluissa. Kiertueen toteuttaa Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus yhdessä Karelia ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoiden ja mukana olevien yläkoulujen kanssa.

Toiminnallisen ravitsemuspäivän teemoina ovat ateriarytmin vaikutus nuoren vireystilaan ja jaksamiseen, välipalatuotteiden sokeripitoisuudet ja terveelliset välipalavaihtoehdot. Lisäksi oppilaiden kanssa käydään keskustelua kouluruokailun merkityksestä ja kannustetaan heitä osallistumaan maksuttomaan terveelliseen kouluruokailuun.

Kontiolahdella (ma 8.10.) tapahtumassa mukana oli Anne Turunen Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksesta sekä Karelia AMKn sairaanhoitajaopiskelijat Tanja Kailavaara, Mari Matikainen, Olli Maijanen, Jenny Alastalo, Suvi Lytsy, Jere Hotti, Piia Puustinen, Minna Purmonen ja Anu Kaltiainen. Kolmessa eri luokkahuoneissa kolme opiskelijaa opastivat kolmea 7.-luokkalaisten ryhmää. Jokainen ryhmä sai puolen tunnin opastusta.

Esittelyn jälkeen opiskelijat pyysivät nuoria kirjautumaan kahoot! -sovellukseen. Sovelluksessa oli kahdeksan kysymyksen ”Sokerivisa”. 7.-luokkalaisten piti arvata esimerkiksi kuinka monta sokeripalaa on 2 desilitrassa kuivattuja hedelmiä (oikea vastaus: 28 palaa á 2,5 grammaa) ja paljonko on lisätyn sokerin saantisuositus vuorokaudessa yläkoululaiselle (oikea vastaus: tytöille alle 18 palaa, eli <45 g; pojille alle 23 palaa, eli < 58g). Sitten muodostettiin kaksi ryhmää. Yksi ryhmä meni tutkimaan välipalatuotteiden sokeripitoisuuksia – energiajuoma kiinnitti eniten huomiota, mutta myös maustetun jogurtin sokerimäärä yllätti. Toinen ryhmä käsitteli ateriarytmin teemaa. Hernepussien kanssa nuoret osoittivat päivittäisen syömiskäyttäytymisensä ja saivat sitten palautetta ja parannusehdotuksia. Lisäksi keskusteltiin kouluruoasta ja suuhygieniasta. Ryhmät vaihtoivat toimintapisteitä keskenään. Lopulta nuoret antoivat opiskelijoille vielä palautetta ravitsemuspäivästä.

Ravitsemuspäiväkiertue järjestetään Uimaharjussa, Enossa, Kontiolahdella, Polvijärvellä, Outokummussa, Valtimossa ja Liperissä. Kiertueen aikana tavoitetaan noin 800 7.-luokkalaista.

[Best_Wordpress_Gallery id=”39″ gal_title=”Savuttomuus ja ravitsemus”]

 

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.