SOKERI JA SUOLA RAATINÄYTÖLLÄ

/

Viestimme terveellisten ruokatottumusten puolesta

Suomalaisten ruokatottumukset ovat viime vuosina kehittyneet ravitsemuksellisesti hyvään suuntaan. Hiljattain on kuitenkin havaittu, että suolan saanti ylittää edelleen suositukset, kovan rasvan osuus ravintosisällössä on lisääntynyt ja päivittäin ruoasta saatavan energian määrä on kasvanut. Suomeksi sanottuna, suolaa, rasvaa ja sokeria käytetään yhä liikaa.

Kansanterveyden keskus järjestää yhdessä Pohjois-Karjalan Marttojen sekä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kanssa kampanjan, jonka tarkoituksena on herätellä ihmisiä pohtimaan ruokatottumuksiaan: ennen muuta suolan ja sokerin käyttöä.

– Meillä on ollut hyvää ja aitoa yhteistyötä Marttojen ja PKO:n kanssa jo Pohjois-Karjala-projektin ajoista saakka. Yhteisenä tavoitteenamme on entistä terveempi Pohjois-Karjala, kertoo terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Vlasoff kansanterveydenkeskuksesta.

Kampanja alkaa Sydänviikolla 19.4. ja päättyy 30.4. Kampanja näkyy Prismassa, S-marketeissa, Sale-myymälöissä sekä ABC-liikennemyymälöissä, yhteensä 48 Raatinäytöllä. Siinä hyödynnetään uutta interaktiivista teknologiaa. Myymälöissä olevilla Raatinäytöillä pyörii sokeriin ja suolaan liittyviä valistavia tietoiskuja sekä kysymyksiä, jotka pistämään pohtimaan omia valintoja. Vastauksien perusteella näyttö jakaa lisäinformaatiota ja suosituksia.

– Toivomme, että mahdollisimman moni asiakas pysähtyisi hetkeksi Raatinäytön eteen ja alkaisi täppäillä ruutua. Kampanja on onnistunut, jos asiakas jää miettimään omia tai perheen ruokailu- ja ostostottumuksia, Tiina toteaa.

Paremmilla valinnoilla nopeita terveysvaikutuksia

Oikeilla tuotevalinnoilla on mahdollista vaikuttaa piilosokerin ja -suolan saantiin. Paremmat tuotevalinnat näkyvät hyvinkin lyhyessä ajassa terveydessä ja hyvinvoinnissa.

–  Sokerin vähentäminen vaikuttaa hammasterveyteen ja ruokavalion kokonaislaadun paranemiseen sekä  suolan käytön supistaminen alentaa verenpainetta, Tiina Vlasoff muistuttaa.

Terveysvaikutusten lisäksi kampanjalla halutaan vinkata, että ruokaostokset kannattaa tehdä suunnitelmallisesti eli miettiä ennakkoon parin päivän ruokalista. Silloin ravitsemuksellisesti järkevät valinnat onnistuvat helpommin kuin jos suurin osa koriin kertyneistä tuotteista on heräteostoja.

Apuna myös S-mobiilin ravintolaskuri

–  Kiinnostaako sinua ostostesi ravintoarvot? S-mobiilin ravintolaskurisovellus on työkaluksi omien ruokailutottumusten seurantaan ja tueksi muutoksiin. Ravintolaskuri näyttää kaikkien ostettujen tuotteiden suhteelliset ravintoarvot ja vertaa niitä virallisiin suosituksiin. Laskurista on helppo seurata niitä ravintoaineita, joiden kanssa pohjoiskarjalaisilla on haasteita.

Sydänviikko

Huhtikuussa eli 18. – 25.4.2021 vietetään myös valtakunnallista Sydänviikkoa, jonka puitteissa tehdään monipuolisesti työtä sydänsairauksien ehkäisemiseksi koko Suomessa. Viikon takana on Suomen  Sydänliitto.

Lisätietoa:

Tiina Vlasoff
Terveyden edistämisen asiantuntija
etunimi.sukunimi@pkkansanterveys.fi

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.