Säpinää, seniorit – Kaatumiset kuriin!

/

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen liikuntatyöryhmä haastaa kaikki yli 65-vuotiaat pohjoiskarjalaiset tiedostamaan kaatumisvaaransa. Kampanja toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Karjalan kuntien, Islon ja Pokalin sekä Riverian opiskelijoiden ja Siun soten ikäihmisten palveluiden kanssa. Lisäksi haastamme kuntien vanhus/seniorineuvostot toimimaan kuntakohtaisina aktivoijina.

Iäkkäiden kaatumiset ja niiden aiheuttamat vammat ovat suuri yhteiskunnallinen haaste. Joka kolmas 70 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vähintään kerran vuodessa ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinasteisia vammoja. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi kaatumisvammojen hoito ja kuntoutus on kallista. Kaatumisvammojen seurauksena yli 65-vuotiasta pohjoiskarjalaisesta lähes 300 henkilöä saa vuosittain lonkkamurtuman. Kaatumisia siis kannattaa ehkäistä.

Vaikuttamiskampanja toteutetaan vanhustenviikolla ajalla 2. -9.10.2022 Kampanjassa hyödynnetään KaatumisSeula-hankkeen tuottamia materiaalia sekä kokeillaan lihas- ja tasapainoharjoitteita. Kaatumiset kuriin kampanjan materiaalit ovat jaettavissa kuntakohtaisissa palveluissa (liikuntaryhmät, kirjastot, liikuntatilat jne). Lisäksi kaatumisvaaran voi arvioida itse myös oheisen verkkosovelluksen avulla. KaatumisSeula®- kaatumisvaaran arviointi – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)

Kampanjan toteutusta ovat tukemassa Pohjois-Karjalan kunnat, Itä-Suomen Liikuntaopisto, Pohjois-Karjalan Liikunta, Riveria & Siun sote sekä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus.

Lisätietoja
Kari Hyvärinen
Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
kari.hyvarinen@pkkansanterveys.fi
044 322 4848

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.