Pohjois-Karjala-projekti näkyvästi esillä kansainvälisesti

/

pk_projekti_web

Arvostettu kansainvälinen tiedelehti Global Heart on julkaissut kesäkuussa teemanumeron, joka keskittyy suomalaisten kokemuksiin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja tutkimuksessa. Teemanumerossa perehdytään vuosina 1972–1997 toteutetun kansanterveyden edistämishankkeen Pohjois-Karjala-projektin merkittäviin tuloksiin ja hyödyntämiseen kansanterveydellisesti ja tieteellisesti. Projektin pohjalta on kehitetty suomalaista sairauksien seurantaa, ehkäisyinterventioita ja ravitsemusviestintää.
Pohjois-Karjala-projekti on yksi maailman menestyneimpiä laajoja terveysinterventioita. Se on osoitus siitä, että elintapoihin voidaan vaikuttaa kustannustehokkaalla ja kestävällä tavalla terveyttä edistämällä. Elintapojen muutokset ja parantunut hoito ovat vähentäneet työikäisten sydäntauteja yli 80 prosenttia.

1970-luvulla Itä-Suomessa, erityisesti Pohjois-Karjalassa, oli muuta maata korkeampi kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin. Projektin tarkoituksena oli muuttaa itäsuomalaisten elintapoja ja siten parantaa heidän terveyttään. Elintapoihin pyrittiin vaikuttamaan etenkin parantamalla ruokavaliota ja vähentämällä tupakointia. Projektin tulokset olivat merkittäviä: tupakointi väheni, verenpaineen taso laski, kolesterolitasot pienenivät ja ruokavalio muuttui terveellisemmäksi. Nämä muutokset vähensivät huomattavasti kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin.

Global Heart sisältää kaksitoista artikkelia, jotka käsittelevät Pohjois-Karjala-projektin toteutusta, tuloksia, valtakunnallisia vaikutuksia ja kansainvälisiä ulottuvuuksia sekä projektin pohjalta poikineita jatkohankkeita. Numerossa kirjoitetaan sydän- ja verisuonitautien lisäksi muun muassa tupakoinnista, diabeteksesta ja muistisairauksista. Artikkelien kirjoittajina on parikymmentä tutkijaa pääasiassa THL:stä. Kirjoittajista suuri osa on ollut eri tavoin mukana Pohjois-Karjala-projektin toteutuksessa ja aineistojen analysoinnissa.

Lähde: THL

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.