Oma terveys kiinnosti Ylämyllyllä

/

Terveysturinat-kiertue rantautui Ylämyllyn monitoimitalolle juuri sopivasti Maailman terveyspäivänä 7.4. Avoimen tapahtuman kävijöille olikin tarjolla monenlaista tietoa omasta terveydestä ja kansanterveyden parissa työskentelevien yhdistysten toiminnasta. Pöhinä houkutteli paikalle mukavan määrän ylämyllyläisiä sekä aimo kattauksen järjestötoimijoita. Paikalla olivat tietenkin myös Kansanterveyden keskuksen reportterit Anssi ja Jani.

20170407-DSCF8106_33081922513_l
Ensimmäisenä tavoitimme haastatteluun ylämyllyläisen Tapio Laakkosen, joka oli juuri mittaillut kehon koostumusta Kansanterveyden keskuksen pisteellä.

”Uteliaisuus sai minut tulemaan tapahtumaan. Mukana ovat myös oma vaimo ja naapurin emäntä. Kävin mittaamassa aiemmin jo verensokeria”, kertoo Laakkonen.

Mies kertoi pitävänsä terveydestään huolta liikkumalla. Aiemmin koiran kanssa kävelyt olivat jääneet lyhyiksi, mutta mies kertoo pyrkineensä jatkuvasti pidentämään kuntolenkkien pituutta.

20170407-DSCF8129_33081939113_l
Salin ovensuun penkiltä tavoitimme istumasta ystävykset, Pirjo Ratisen ja Senja Jolkkosen. Ratinen kertoi tulleensa paikalle kolesterolimittauksen perässä, mutta valitettavasti mittalaitteistoa ei ollut tapahtumassa paikalla. Muita mittauksia oli kyllä tullut tehtyä. Utelimme myös Ratilaisen omaa arviota mittauksen tuloksista: ”Tyydyttävä”, nainen naurahtaa.

20170407-DSCF8146_33765748281_lPohjois-Karjalan selkäyhdistyksen Sirpa Moilanen on jakamassa tietoa erityisesti miesten selkien terveydestä. ”Selkä vaatii tarkkailua ja huoltoa”, vakuuttaa Moilanen ja esittelee miehille suunnattua selän harjoitusopasta. Keskustelumme kääntyy siihen, että usein juuri miehet rikkovat selkänsä painavia asioita nostellessaan, samalla kun hienosäätö ja verryttely jäävät vähemmälle. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota niin kuntosalilla kuin arjessakin.

20170407-DSCF2630_33051600844_l
Pohjois-Karjalan syöpäyhdistyksen pisteellä oli pilkkikausi parhaimmillaan. Mutta hetkinen! Normaalin ahvenensintin sijasta avannosta nousikin infolappu kivessyövästä ja kivesten omatarkkailusta. Lievä punastelu oli saaliin myötä taattu. Yllättyneet reportterit saivat Marketta Komulaiselta kosolti tietoa siitä, miten omaa kehoaan kannattaa kuulostella. Auringolta suojautuminen nousi myös puheeksi kesän lähestymisen johdosta.

Päivästä jäi mieleeni erityisesti miesten terveys: nytkin silmämääräisesti arvioituna osallistujista valtaosa oli naisia. Naiset kuuntelevat itseään herkemmin ja pitävät huolta terveydestään. Kuten keskusteluissa kävi ilmi, erityisesti keski-ikäiset ja vanhemmat miehet kitkuttelevat vaivojensa kanssa liian pitkään. Samoin monet terveyden ja hyvinvoinnin mittarit näyttävät erityisen huonolta juuri miesten kohdalla. Tekemistä siis riittää kansanterveysjärjestöjen näkökulmasta. Ja meidän miesten.

Kuvat: Jani Penttinen
jani.penttinen@kansanterveys.info
Teksti: Anssi Kekkonen
anssi.kekkonen@kansanterveys.info

[Best_Wordpress_Gallery id=”13″ gal_title=”Terveysturinat Ylämyllyllä”]

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.