Mitä mieltä on mennä metsään? − Mielen maisemamatkat tukemassa pohjoiskarjalaisten hyvinvointia

/

Useaan Pohjois-Karjalan kuntaan on avattu tänä syksynä mielipolkuja eli Mielen maisemamatkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden ottaa hetkeksi etäisyyttä arjesta ja lumoutua luonnosta. Luonto on ihanteellinen ympäristö mielen hyvinvoinnin tukemiseen ja vahvistamiseen. Metsässä oleskelulla on positiivinen yhteys stressin alenemiseen, rentoutumiseen, matalampaan verenpaineeseen sekä vähentyneeseen masennus- ja ahdistusoireiluun.

Mielen maisemamatka alkaa infokyltiltä, johon reitti on merkitty. Reitin varrella on 8 mielen elpymistä tukevaa harjoitetta. Erilaiset ympäristön havainnointia sekä palautumista tukevat harjoitteet voivat auttaa luonnon hyvinvointivaikutusten saavuttamisessa, myös vähemmän mielenkiintoisessa luontoympäristössä. Tuttu metsä saattaa näyttäytyä uudessa valossa, kun sitä tarkastelee eri aistein ja uusista näkökulmista.

 

Mielen maisemamatkoja on avattu tänä syksynä seuraaviin kuntiin:

  • Polvijärvi (Iivanantie, 83750 Sotkuma)
  • Rääkkylä (Kisatie 8, 82300 Rääkkylä)
  • Ilomantsi (Pietarinkujan pääty, 82900 Ilomantsi)
  • Juuka (Lähdetie 1, 83900 Juuka)
  • Outokumpu (Kuusjärventie 10, 83500 Outokumpu)
  • Tohmajärvi (Kirkkotie 10, 82600 Tohmajärvi)
  • Nurmes (Vajatien pääty/ Vinkerlahden pienvenesataman parkkipaikka, 75530 Nurmes)
  • Heinävesi (Heinäveden kirkonkylän urheilukenttä, Kenttätie 1, 79700 Heinävesi)
  • Kontiolahti (Vierevänniementie 6, 81100 Kontiolahti)

Mielen maisemamatkoja on sijoitettu kuntien lähiluontoon, ja 1-4 km pituiset reitit ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Mielen maisemamatkat on toteuttanut Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Hyvinvointi, ympäristö ja liikkuminen -neuvottelukunta yhdessä kuntien kanssa pohjoiskarjalaisten hyvinvoinnin tukemiseksi.

Lisätietoja

Taru Korhonen, terveyden edistämisen suunnittelija, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
taru.korhonen@pkkansanterveys.fi
050 378 0963

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.