Menin fiilistelemään: Säpinää, seniorit -kampanjan Voimapäivä (18.9.)

/

Joensuun Vesikossa treenaataan hymy huulilla

Kuulen naurua ja monien jalkojen askeleita lattialla. Tohmajärven seniorit ovat juuri lämmittelemässä kun astun sisään liikuntahalliin. Paikalla on kahdeksan naista ja kolme miestä, sekä kolme ammattilaista vetäjää. On iloinen ja motivoitunut tunnelma. Lämmittelyn jälkeen alkaa vapaamuotoinen voima- ja tasapainotreeni. Alan jutella osallistujien kanssa. Monet heistä menevät säännöllisesti kuntosalille, mutta löydän myös yhden ensikertalaisen. ”Naapurini kannusti minua tulemaan hänen kanssa tänne tänään”, hän selittää tutkiessaan monia erilaisia kuntosalilaitteita. Hän vaikuttaa vielä hieman epävarmalta, mutta saa välittömästi tukea vetäjästä.

Polven ojennus laitteessa istuu innostunut Raili Hiivala (76 v.). Hän kertoo minulle: ”Tällaiset kampanjat, jotka kannustavat senioreita liikunnan harrastamiseen, ovat todella tärkeitä. Tykkään tästä kampanjasta hirveästi, annan sille 100 pistettä! Sellaista kaipaa lisää!”

Martti Martiskainen (67 v.) ja Reijo Romppanen (69 v.) ovat tasapainolaudalla harjoittelemassa. Molemmat käyvät säännöllisesti kuntosalilla. ”Menin viime vuonna ensimmäistä kertaa salille ja jotenkin syttyi heti kipinä. Kunnon paranemisen huomasin melkein heti.”, sanoo Martiskainen ja Romppanen on yhtä mieltä: ”Joo, kuntosalilla käymisen jälkeen tuntuu kuin olisi uudelleen syntynyt.”

Nämä kaksi miestä kehuvat kuntosalien kehitystä vuosien varrella. ”Kun olin nuorempi, en ollut kiinnostunut kuntosaleista, en pitänyt niiden tunnelmasta. Mutta nyt on niin paljon uusia laitteita ja ilmapiiri on muuttunut täysin. Nyt siellä on jotain kaikille, iästä ja kunnosta riippumatta.”, Martiskainen selittää. Kun kysyn heiltä mitä heitä motivoi liikkumaan, Romppanen vitsailee: ”Kuolen mieluummin hyvässä kunnossa kuin huonossa kunnossa. Olen sitten myös kauniimpi katsella.”

Kiitän kaikkia keskustelukumppaneita ja lähden eteenpäin Tuupovaaraa kohti. Siellä odottavat fysioterapeutti Juha Jalovaara ja Karelia AMK:n fysioterapeuttiopiskelija Sami Moilanen. He kertovat, että heti kello yhdeksältä aamulla kolme innostunutta naista tuli heidän kanssa treenaamaan. Tunnelma oli kuulemani mukaan täälläkin hyvin virkeä. Ja tämä palaute toistuu joka paikassa, joihin menen Voimapäivänä.

Fysioterapeutti Juha Jalovaara ja Karelia AMK:n fysioterapeuttiopiskelija Sami Moilanen

Noora Oksa (Karelia AMK:n fysioterapeuttiopiskelija) kertoo minulle, että Rantakylässä salilla oli aamun aikana käynyt yli 25 senioria harrastamaan liikunnan. Nyt, Joensuun Vesikossa, hän on ohjaamassa kymmenen seniorin treeniä Juuso Pikkaraisen ja Anniina Eerolan (Karelia AMK:n fysioterapeuttiopiskelijat) kanssa.

Heidän opiskelutoverinsa Julianna Koskinen, Timo Partanan ja Ilkka Pippola ovat Reijolan kuntosalilla. ”Meillä on ollut aika hiljainen päivä. Usein kuultiin, että kampanjan idea on hyvä ja tarpeellinen, mutta kohderyhmä ei vaan tiennyt, että tänään on Voimapäivä heidän kunnallakin.”, kertoo Pippola. ”Mutta meidän aikaa ei mennyt hukkaan. Silloin, kuin ei tarvinnut ohjata kukaan, mekin treenasimme salilla.”, sanoo Partanen. Ja noin Säpinää, seniorit -kampanja pistää myös nuoremmat liikkumaan.

Säpinää, seniorit -kampanjan seuraava tapahtuma on Tanssipäivä (ti 25.9.).

Seuraa oman paikkakuntasi tapahtumia!

Tiina Vlasoff