Menin fiilistelemään: Säpinää, seniorit -kampanjan Tanssipäivä (25.9.)

/

On aurinkoinen päivä ja minä olen ensimmäistä kertaa Ilomantsissa. Kun astun liikuntahallin rakennuksen sisään, yllätyn kuinka iso se on. Vaikka Säpinää, seniorit -julisteet näkyvät joka nurkassa, en tiedä mihin mennä. Onneksi Ilomantsin liikuntasihteeri Eini Ikonen huomaa minut ja toivottaa minut iloisesti tervetulleeksi. ”Ilomantsi on kyllä aktiivinen kunta.”, Ikonen kertoo, kun hän ohjaa minua kuntosalille, jossa pidetään Tanssipäivää. Hallista kuuluu jo musiikkia, mutta jutustelun ääni paljastaa, että useimmat osanottajat ovat vielä pukuhuoneessa. Suunnistan pukuhuoneeseen, otan kengät pois ja kuuntelen juttelua. Puhe on terveydestä, erityisesti influenssarokotuksen tarpeellisuudesta keskustellaan. Tunnelma on pirteä.

Minä menen hallille puhumaan Mikko Heikkisen kanssa, joka hoitaa tilaisuuden musiikkia tänään. ”Yleensä minulla on vähän erilainen yleisö”, nuoriso-ohjaaja Heikkinen vitsailee, kun hän laittaa ensimmäisen humpan soimaan. Huomaan riemukkaasti, että musiikki ei tulee pelkästään Spotifystä, vaan myös oikeasta vinyylisoitimesta. Paikalla on huomattavasti enemmän naisia kuin miehiä. Kun tanssit alkavat, lavalla on hetken aikaa vain kaksi paria. Muutamaa tahtia myöhemmin daamit ovat kuitenkin keksineet ratkaisuun: ”Minä vien.”, osaa heistä päättää ja naisparit muotoutuvat. Kohta jo kaikki osallistujat tanssivat.

Ennen kun lähden seuraavalle kunnalle, kysyn vielä miten Tanssipäivä Ilomantsissa jatkuu. ”Kohta pidetään kahvitauko ja sen jälkeen tulee Rauni Penttinen esittelemään meille Vire-Laviksen.”, Heikkinen tiivistää loppupäivän ohjelman. Vire-Lavis on lavatanssijumppa, joka toteutetaan pääosin istuen ja/tai tuolia apuna käyttäen. Näin se sopii myös henkilöille, joilla on sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi toimintakyvyn rajoituksia. Kun poistun, halli on täynnä musiikkia, tanssia ja kikatusta.

On kahvitauko kun saavun Outokumpuun. Olen hämmästynyt osanottajien määrästä. ”Tässä on varmasti yli 80 osallistujaa. Ja iso osa heistä tulee Polvijärveltä”, todistaa Polvijärven eläkeliiton puheenjohtaja Jaakko Antikainen. Outokummun Urheilutalossa outokumpulaiset ja polvijärveläiset seniorit tanssivat tänään yhdessä Maija Muikun musiikin tahtiin. Polvijärveläisille järjestettiin kyyti Outokumpuun ja Urheilutalossa seniorit pääsevät sekä uimaan että tanssimaan.

”Tämä on aivan ihana!”, iloitsee yksi rouva Polvijärveltä kahvipöydässä. ”Minä kävin jo uimassa ja kohta menen takaisin tanssimaan.” Hänen vieressään istuva outokumpulainen nainen lisää: ”Tanssiminen on niin paljon muutakin kuin pelkkä liikuntaa: pääset ulos talosta, tapaat ihmisiä – se on tämän tapahtuman kauneus!” Myös Polvijärven vapaa-aikasihteeri Sirpa Halonen on tyytyväinen: ”Tanssipäivä on oikein iloinen ja mukava tapahtuma. Hyvin se on onnistunut.”

Seuraavana Heinävesi. Pääsen Monitoimitaloon erään sivusisäänkäynnin kautta. Seuraan musiikkia biljardipöydän ohi, pieneen saliin. Täällä soi Metsälampi-yhtye noin kolmillekymmenille senioreille. Osa heistä tanssii, osa istuu kahvilla. ”Ei kaikki enää jaksa tanssia, mutta he kyllä nauttivat yhdessäolosta ja musiikista.”, Heinäveden vapaa-aikaohjaaja Markus Lindroos kuvailee Tanssipäivän tilannetta.

Kun viimeinen valssi soi, menen puhumaan kahvittelevan naisryhmän kanssa. ”Tanssipäivä on hieno!”, sanoo Tyyne. Hertta on samaa mieltä ja hän vielä lisää: ”Myös ensi viikon Terveyspäivää ja Joensuun reissua odotan jo innoilla.” Säpinää, seniorit -kampanjaan osallistuvat kunnat järjestävät kyytiä Joensuun Areenalle ensi tiistaina 2.10. mahdollistaen senioreille osallistumisen Terveyspäivään.

Heinäveden Tanssipäivä on ohi ja minä pääsen puhumaan bändin kanssa. ”Tanssiminen on ideaalinen liikuntamuoto senioreille: se kehittää sekä lihaksia että aivoja ja tarjoaa sosiaalista kanssakäymistä.”, yhtyeen laulaja tiivistä Tanssipäivän tarkoituksen. Sitten minä lähden eteenpäin Liperiin.

Liperissä Tanssipäivä on juuri loppunut ja Liperin karaokekerho, joka tässä huolehti musiikista, on purkamassa kamat. ”Sali oli tosi iso. Vaikka meille tuli yli 50 osallistujia, kyllä lisää väkeä olisi vielä mahtunut mukaan.”, kertoo Tuulikki Suhonen, Liperin karaokekerhon puheenjohtaja. Kun soitan Liperin erityis- ja terveysliikunnanohjaajalle Hennariikka Virtaselle, hän raportoi: ”Tanssipäivänä meillä oli mukava tunnelma. Varsinkin kun valssi tai humppa soi, porukka tanssi. Ihmiset vaikuttivat erityisen tyytyväiseltä.” Ja niin minäkin olen tyytyväinen tähän Tanssipäivän-kiertueeseen.

[Best_Wordpress_Gallery id=”40″ gal_title=”Tanssipäivä”]

Tiina Vlasoff