Menin fiilistelemään: Ikäihmisten Terveyspäivä (2.10.)

/

Tänään minun ei tarvinnut ajella autolla ympäri Pohjois-Karjalaa, koska Ikäihmisten Terveyspäivä -tapahtuma onkin Joensuun Areenalla. Heti kello 11 täällä on jo hulina ja vilske: melkein 1400 senioria ovat tulleet osallistumaan Terveyspäivään, jonka Suomen seniorikodit ry ja Pohjois-Karjalan liikunta ry järjestävät. Kaikki tuolit ovat käytössä kun kansanedustajan Merja Mäkisalo-Ropposen (SDP) puhe avaa tapahtuman. Mäkisalo-Ropponen antaa puheessa hyviä terveysvinkkiä. Hän erityisesti korostaa aivojen terveyden ylläpitämisen käyttäytymistä, esimerkiksi:

  • liikunta, mieluiten ulkona
  • D-Vitamiini, ainakin pimeässä talvikuukausina
  • vähemmän suolaa
  • vähemmän kovaa (eläinperäistä) rasvaa, enemmän pehmeää (kasviperäistä) rasvaa
  • riittävä veden juominen
  • tarpeeksi ja hyvälaatuista unta
  • sosiaalinen kanssakäyminen
  • ristisanatehtävä
  • osallistuminen kulttuuritapahtumaan, esim. tansseihin, konsertteihin, kuoroihin

Hänen koko puheensa käännetään samanaikaisesti viittomakieleksi. Kuuntelen suurella mielenkiinnolla, kunnes puhe päättyy. Seuraavaksi on musikaalinen ”Humut kylässä” -esitys ja minä katselen ohjelman alkua. Sitten menen virran mukana ja teen tutkimusmatkan erilaisiin esittelypisteisiin.

Esittelypisteitä on kymmeniä*! Ja jokaiselta pisteeltä saa hymyn, tietoa sekä jotain pientä kivaa. Kun tutkimusmatkani loppuu, reppuni on täynnä esitteitä ja tuotenäytteitä. Hymykin on tarttunut minuun. Tunnelma on huippu! Olen myös nähnyt monta tuttuja: Säpinää, seniorit -kampanjan Voimapäivään osallistuneet Karelia AMKn fysioterapeuttiopiskelijat ovat paikalla, sama kuin Terveysturinat -kiertueeseen osallistuneet Pohjois-Karjalan Sydänpiiri ry, Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys ry, Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys ry ja Siun Sote. Kun haen itselleni maksuttoman kahvin ja karjalanpiirakan, tapaan myös paikallisia Marttoja, jotka hoitavat kahvilan.

Istun katsomossa, juon kahviani ja alan puhua outokumpulaisen pariskunnan kanssa. Maija ja Lasse Poulula ovat tulleet bussikyydillä Joensuuhun. Myös muut Säpinää, seniorit -kampanjaan osallistuvat kunnat ovat järjestäneet bussikyytejä tähän Terveyspäivään. ”Meidän bussissa oli 48 matkustajaa.”, tietää Lasse. Maija kertoo, että hän on kerännyt kaikenlaisia esitteitä. ”Tässä on mukava olla ja esittelypisteitä on paljon. Olen erityisen kiinnostunut kuulemisesta, näkemisestä ja suuhygieniasta.”, hän sanoo. Maijan sekä Lassen mielestään Ikäihmisten Terveyspäivä on hyvä ja tarpeellinen tapahtuma senioreille. ”Tämä tapahtuma antaa paljon tietoa ja se kannustaa ikäihmisiä huolehtimaan omasta terveydestään.”, Lasse tiivistää. ”Tulemme varmasti myös ensi vuonna, jos kyyti järjestyy.”, sanoo Maija.

Katsomolta minulla on hyvä näköala koko Areenaan. Näen, että pisin jonot ovat Karelia AMKn Fysiotikka esittelypisteeseen, Joensuun kaupungin suuhygienian esittelypisteeseen ja Itä-Suomen liikuntaopiston niskahartiahieronnanpisteeseen. Lavalla ja lavan edessä on nyt ohjattu liikuntatuokio musiikin tahdissa, kun Raimo Saarelaisen (Itä-Suomen kuulopiiri), Sirpa Kannasojan (YTT, yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto) ja Marjatta Lackmanin (Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry) luennot ovat jo ohi.

Palaan väkijoukkoon Areenalla. Kaipaisin itsekin niskahierontaa, mutta jono on aivan liian pitkä. Jonon vierestä löydän kuitenkin kiinnostavan näköisen laiteen: käden puristusvoimamittari. Testaan omaa voimaani ja yllätyn tuloksesta – minun vahva käsi ei olekaan minun vahva käsi. ”Se riippuu kunnosta ja lihaksista. Puristusvoima kertoo paljon henkilön yleisestä kunnosta ja sitä voi treenata.”, kertoo Pokalin esittelypisteen vetäjä, kun kysyn miksi minun vasen käsi on vahvempi kuin oikea käteni.

Treenaaminen on myös Karelia AMKn esittelypisteessä tärkeä teema. Tässä hauskat MOTO Tiles liikuntataalat mittavat ja kehittävät motoriikan ja liikkuvuuden. Mutta ennen kaikkea se laite innostaa liikkumaan ja Joensuun Areenassakin ihmiset mielellään pistävät jalat heilumaan.

Tapahtuma on tulossa loppuun, mutta on vielä aikaa arpoa Joensuun Säpinää, seniorit -kahviämpäri. Joensuu kaupungin liikuntakoordinaattori Olga Wasenius hoitaa arpajaiset ja onnellinen voittaja löytyy kolmannella vedolla. Ämpäri kainalossa ja hymyillen voittaja kävelee pois ja niin minäkin lähden ulos Areenalta. Seison hetken auringossa ja mietin, miten ihana se on asua paikassa, joka kunnioittaa vanhuksia ja välittää niin paljon heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Sitten vaellan toimistoon. Oli se taas hyvä päivä.

[Best_Wordpress_Gallery id=”30″ gal_title=”Terveyspäivä”]

 

*Esittelijät (2018)

Joensuun kaupunki, Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, OmaisOiva Omaishoitajaliitto, Liikenneturva, Joensuun Seudun Diabetes ry, Joensuun Sydänyhdistys ry, Nordea, Pihlajalinna, Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Karjalan piiri ry, Sotainvalidien Pohjois-Karjalan perinneyhdistys ry, Suomen Seniorikodit ry, Siun Sote (ikäneuvola, seniorineuvonta Ankkuri, kuulokeskus, silmäkeskus näön kuntoutus, suun terveydenhuolto), Karelia AMK, Joensuun seudun Kansalaisopisto, Joensuun kaupungin Suuhygienisti, Joen Severi ry, VESOTE-hanke, OP, PKO, Karjalainen, Itä-Suomen liikuntaopisto, Pohjois-Karjalan luustoyhdistys ry, Joensuun Reumayhdistys ry, Suomen Sjögrenin syndrooma -yhdistys ry, Toivonlahti, Virkkulan Ystävät ry, Kuuloklinikka Hakala Oy, Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys ry, Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys ry, Pohjois-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistys ry, Kuuloliitto ry, Joensuun seudun kuulo ry, Kuurojen liitto, Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry

Tiina Vlasoff