Kuvagalleria: Ensimmäinen Savuton Suomi -päivä oli täynnä puheita, tanssia ja musiikkia

/

IMG_5682

Tiistaina 31.5. ensimmäistä kertaa järjestetty Savuton Suomi –päivä ja sen päätapahtuma Joensuussa sujui seminaarin ja Terveysturinoiden merkeissä. Päivän teemana oli Kiitos tupakkalaki! ja päivän aikana kerrottiin tupakkalain saavutuksista ja kiitettiin siihen vaikuttaneita henkilöitä.
Päivä käynnistyi Carelicumin auditoriossa pidetyllä seminaarilla. Ensimmäisen puheenvuoron saanut professori Pekka Puska totesi puheenvuorossaan, että tupakkalainsäädäntö ei yksistään auta savuttomuuden edistämisessä, mutta se tukee henkilöitä, joilla on halu lopettaa. Puska myös muistutti, että koska tupakointi on kansainvälinen ongelma, tarvitaan savuttomuuden edistämiseksi kansainvälistä työtä.

Suomen ASH:in toiminnanjohtaja Mervi Hara kertoi omassa esityksessään uudistuvasta tupakkalaista ja muun muassa paljon puhuttaneen parveketupakoinnin kieltämisestä. Aihe puhutti myös seminaariyleisöä. Terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen keskittyi puheenvuorossaan terveydenhuollon näkökulmaan savuttomuustyössä. Laatikainen pohti, jääkö tupakointi muiden terveyshaasteiden jalkoihin ja onko esimerkiksi vieroitukseen tarjolla riittävästi ja oikeita keinoja. Laatikainen toivoi myös entistä moniammatillisempaa otetta vieroitukseen ja siinä kouluttamiseen. Tupakoinnin lopettamisen vaikeudesta kertoi opettaja Ville Karjalainen, joka on yrittänyt lopettaa sauhuttelua jo usemman kerran. Karjalainen kuitenkin kokee, että tupakoija on aina tupakoija; aivot muistavat aina addiktion ja pienikin repsahdus ajaa helposti takaisin riippuvuuteen. Sekä Laatikainen että Karjalainen toivoivat, että terveydenhuollon ammattilaisilla olisi aina aikaa puhua tupakoinnista, sen riskeistä ja kannustaa savuttomuuteen.

Lisäksi seminaarissa savuttomuuden edistämistyöstä kukat ja kiitokset annettiin Pekka Puskalle, Pertti Puhakalle, Pertti Ahtiaiselle, Sirkka Hartikaiselle, Mervi Haralle ja Vesa Korpelaiselle.

Päivän ohjelma jatkui Terveysturinoiden merkeissä Joensuun torilla. Tarjolla oli maksuttomia terveysmittauksia ja testejä, Semppi-terveyspisteen esittelyä sekä tietoa useiden kansanterveysyhdistysten toiminnasta. Torilavalla nähtiin myös monenlaista ohjelmaa; muun muassa Joensuu Big Bandin musisointia, Cat Peoplen ja Joensuun tanssiopiston tanssiesityksiä sekä Pekka Puskan ja Mervi Haran haastattelut.

[Best_Wordpress_Gallery id=”19″ gal_title=”Savuton Suomi”]

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.