Ilman riippuvuuksia — savuttomuuskiertue Riveriassa

/

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus toteuttaa yhteistyössä Riverian kanssa ammattiopiston opiskelijoille suunnatun Savuttomuus-kiertueen. Kiertueen ensisijaisena tavoitteena on viestittää tupakoiville nuorille tupakoinnin haitoista lisääntymisterveyteen ja raskauteen. Vuoden 2016 tilastojen mukaan raskauden aikainen tupakointi on yleisempää Suomessa kuin muualla Pohjoismaissa. Tilanne on kaikkein huolestuttavin alle 20-vuotiailla nuorilla äideillä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan vuonna 2017 Pohjois-Karjalaisista naisista 16,7 % tupakoi raskauden aikana. Vastaava osuus koko maassa oli 12,5 %. Vastaavasti Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn pohjalta tiedetään lisäksi, että ammatillisissa oppilaitoksissa tupakointi on edelleen huomattavasti yleisempää kuin lukioissa. Joensuun ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista nuorista päivittäin tupakoi 25 %. Vastaava osuus lukiossa on 3 %.

Tapahtumassa on mukana Kansanterveyden keskukselta ”Pikkuiset ‑sikiönuket”, joiden avulla havainnollistetaan tupakoinnin haittoja raskauden eri vaiheessa sikiöön. Lisäksi Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys on esittelemässä tupakkatuotteiden kemikaalihaittoja sekä Sovatek-säätiö on kertomassa digi- ja rahapelaamisesta. Myös Peltolan mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan lähihoitajaopiskelijat ovat mukana tapahtumassa välittämässä tietoa nikotiinituotteiden ja päihteiden haitoista toisille opiskelijoille. Tapahtuma on avoin kaikille Riverian opiskelijoille. Jokaisella riippuvuusteemalla on oma esittelypisteensä, jossa aiheeseen voi tutustua oman mielenkiinnon mukaisesti. Tapahtumasta kerätään myös kirjallista palautetta.

Lisätietoja
Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
Reeta Raimoaho
Terveyden edistämisen suunnittelija
reeta.raimoaho@pkkansanterveys.fi
Puhelin 050 476 3424

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.