Senioreille säpinää Areenalta

/

Vanhusten viikkoa ja Säpinää, seniorit — tanssin teemapäivää vietettiin osana ikäihmisten terveyspäivää Joensuun Areenalla 8.10.2019. Olin mukana tapahtumassa Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen edustajana, osana fysioterapian opintojeni harjoittelujaksoa. Areena täyttyikin pullolleen niin senioreista kuin näytteilleasettajistakin.

Porukkaa tuli paikalle maakunnista bussilasteittain. He jonottivat innokkaasti maksuttomaan hierontaan ja Marttojen pullakahveille. Sähköpyörän arvontapisteessäkin syntyi ruuhkaa, ihmisten toivoessa arpaonnen suosivan.

Tämä kertoo mielestäni siitä, että iäkkäiden tapahtumille olisi kysyntää. Useimmilla eläkeikään ehtineillä ihmisillä on paljon vapaa-aikaa ja mahdollisuus valita miten sen käyttävät. On hienoa, että niin moni aktivoituu ja on kiinnostunut tapahtumista, joissa myös sosiaaliset kontaktit ovat isossa roolissa. Tapahtumassa käyneet ikäihmiset vaikuttivat omien havaintojeni mukaan varsin virkeiltä. Toimintakyky useimmilla oli hyvä ja monet pyörähtelivätkin tanssilattialla opettelemassa uusia askelia ohjaajan johdolla.

Mutta entäpä ne kotiin jäävät ikäihmiset, jotka kaipaisivat sosiaalisia kontakteja, mutteivät toimintakykynsä takia pääse itsenäisesti kotoaan lähtemään? Nyky-yhteiskunnassa moni ikääntynyt jää yksin. Lapset ehkä asuvat muualla, puoliso on kuollut ja läheisiä ei ole. Olisi hienoa, jos joku tulisi konkreettisesti hakemaan ovelta, ulos ihmisten seuraan. Tähän tarvittaisiin yhteisiä kyytejä, ehkäpä kotihoidon työntekijöiden valveutuneisuutta, vapaaehtoistyötä, vai mitä?

Areena tapahtumapaikkana mahdollistaisi esteettömän osallistumisen vaikkapa pyörätuoleilla. Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat osaavia järjestämään vaikkapa tuolijumppaa osallistujille ja jokainen varmasti nauttisi muutaman minuutin hieronnasta. Ja mikäpä muu paremmin torjuisi yksinäisyyttä, kuin porukassa nautittu Marttojen pullakahvi?

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.