Punahuulet ja salipose

/

Jonna

Voiko huulet punaamalla ottaa ensimmäisen askeleen kohti terveellisempää elämää?

Kyllä, jos on uskomista Suomen Sydänliiton ja kansainvälisen Go Red for Women ‑liikkeen sanomaa. Tänään 26.5. vietettävässä Huulipunavallankumouksessa uskotaan, että merkittävät tulokset saa aikaan pienillä onnistumisilla. Onnistumiset saavat puolestaan lisäpotkua rohkeudesta ja itsevarmuudesta — joita punaiset huulet osuvasti symboloivat.

Elämänhallintaan ja esimerkiksi painonpudotukseen liittyvät tarinat ovat usein elämää suurempia kertomuksia itsensä voittamisesta, maratonien juoksuista ja kaiken vanhan hylkäämisestä. Niitä kuullessa tulee usein riittämätön olo.

Siksi onkin hienoa, että terveyskampanjoinnissa keskitytään nykyään pieniin arkisiin päätöksiin. Näyttäviä ulostuloja ovat olleet esimerkiksi Pieni päätös päivässä ‑sivusto ja Yksi elämä ‑hankkeen uudenvuodenlupaus-kampanja.

Myös Kansanterveyden keskuksen tämän kevään Semppisavotassa kannustettiin luopumaan tekosyistä ja ottamaan oma elämä haltuun. Semppisavotan Facebook-sivuille päivitettiin koko kampanjan ajan juuri pieniä arkisia terveysvinkkejä ja tsemppiviestejä, joista suosituimpia olivat mielen hyvinvointiin liittyvät räväkät viestit: ”Kaikki ei ole perseestä” ja ”Lopeta se turha valittaminen”.

Kaiken maailman terveystiedon ja terveystrendien keskelle kaivataankin juuri sitä yhtä asiaa, joka pysäyttää hetkeksi ajattelemaan tai jonka tuntee omakseen.

Uskon että monet meistä allekirjoittavat ajatuksen elämänmuutoksesta, jossa lähdetään liikkeelle mahdollisilta tuntuvien tavoitteiden toteuttamisesta. Nälkä saattaa kasvaa tunnetusti syödessä, joka on havaittavissa esimerkiksi somekanavien täyttymisestä treenipäivityksistä, ruoka-annoksista ja #salipose-kuvista.

Tänään somevirta täyttyy varmastikin punahuulista, jotka toivottavasti levittävät myös tietoisuutta sydäntautien ehkäisystä — samaan tapaan kuin loistavasti onnistunut jäävesihaaste levitti tietoisuutta ALS-sairaudesta.

Hei naiset, ihanaa päivää ja pidetään huolta toisistamme mutta myös itsestämme!

 

Jonna Ekroos

viestintäsuunnittelija

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.