Ota arkinen askel kohti portaita

/

Kari


Kansallisen FINRISKI-tutkimuksen mukaan 1970-luvalta saakka suomalaisten vapaa-ajan liikunta on lisääntynyt huimasti. Lenkkipolkuja viiletellään ja kuntosalilla rehkitään sekä jumpissa hikoillaan – hyvä niin! Vastaavasti työn kuormitus ja työmatkaliikunta on vähentynyt vuosi vuodelta. Käytännössä väestön energiankulutus on tippunut huimasti. On arvioitu, että työn aiheuttama energiankulutus on tippunut 1950-luvulta lähtien miehillä 140 kcal ja naisille 120 kcal päivässä. Laskennallisesti tämä lihottaa yli kilon kuukaudessa, jos energian saati pysyy muuttumattomana. Pitäisikö luopua automatisaatiosta ja myydä auto pois? Ehkä se ei ole kuitenkaan realistista, sillä onhan meillä ”arkisempia” keinoja.

On hyvä tiedostaa, että fyysisen aktiivisuuden osuus koko vuorokauden energiankulutuksesta keskiverto kansalaisella on tavallisesti 10–30 %. Tästä sporttisen kuntoliikunnan osuus on murto-osan, väestötasolla vain 5 %. Miten on mahdollista, että arkiaktiivisuuden osuus energiankulutuksessa on usein määräävämpi tekijä kuin sporttisen kuntoilun? No yksinkertaisesti siitä syystä, että kuntoliikuntaan käytetty aika on kuitenkin niin lyhyt.
Esimerkki: Oletetaan, että henkilön ansiotyön ja vapaa-ajan keskimääräinen aktiivisuus (MET 2) on matala (pääasiassa istumista), mutta hän tekee kuitenkin työpäivän jälkeen reippaan puolen tunnin lenkin. Mikäli henkilö tekee työpäivästään ja vapaa-ajastaan vain hieman aktiivisemman (MET 2,5), niin kokonaisenergian kulutus jää korkeammalle tasolle jopa ilman puolen tunnin reippailua.

Pienelläkin aktiivisuustason nostolla on siis merkitystä päivän kokonaisenergiankulutuksen kannalta, mikäli se toistuu riittävän pitkäaikaisesti/tiheästi. Energiankulutuksen ja painonhallinnan kannalta ei siis ole yhdentekevää miten työ- ja vapaa-aikasi vietät. Tauota työpäivääsi: seisten, liikuskellen, taukojumpaten ja hyödynnä erityisesti kaikki portaat, sillä nyt vietetään porraspäiviä.
Terveys on pieniä, arkisia tekoja ja valintoja. Valitse Porraspäivien aikana 2.–8.11.2015 portaat hissin sijaan. Mekin olemme mukana porraspäivien kampanjassa, ole sinäkin! Lisätietoa saat osoitteesta http://www.porraspaivat.fi/

Kari Hyvärinen
yhteistyökoordinaattori

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.