Savuttomuuskiertue jatkuu

/

Viime viikolla Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus osallistui kahteen päihde- ja savuttomuustapahtumaan Kiteellä: keskiviikkona 7.11. olimme mukana ”Ilman riippuvuuksia” ‑savuttomuuskiertueella Riveria ammattiopistossa, torstaina 8.11. osallistuimme ”Selvä päivä” ‑tapahtumaan Arppen koulussa.

”Ilman riippuvuuksia” ‑savuttomuuskiertue alkoi 3.10. Outokummun ammattiopistossa ja saapui nyt Kiteelle viime viikon keskiviikkona 7.11. Riverian opiskelijat olivat suunnitelleet opiskelijatovereille erilaisia rasteja, jotka valaisivat nikotiinituotteiden, alkoholin ja huumeiden haitallisia vaikutuksia. Muut teemat olivat lääkkeiden väärinkäyttö, peliriippuvuus, energiajuomat sekä uni ja lepo. Erityistä huomiota kuitenkin kiinnitettiin nuuskaan ja tupakoinnin haittoihin lisääntymisterveyteen ja raskauteen. Nikotiinin vaikutusta syntymättömään lapseen selvensivät kaksi Karelia AMK:n opiskelijaa käyttämällä sikiönukkeja. Tapahtumassa mukana olivat myös Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen terveysneuvoja Anne Turunen sekä Pohjois-Karjalan Sydänpiirin hanketyöntekijä Tarja Tolvanen, joiden teema oli ”Tupakka ja talous”. Terveyden edistämisen asiantuntija Outi Savolainen Suomen Syöpäyhdistyksistä järjesti omalla rastillaan pienen tietovisan nuuskasta ja suunnittelija Hanna Karvinen Pelituesta jakoi karamellin jokaiselle, joka osasi vastaa hänen kysymyksiinsä peliriippuvuuksista. Kiertueelle kuului myös kaksi luentoa: EHYT ry:n koulutussuunnittelija Mikael Westmanin luento ”Päihdeilmiö” ja Joensuun kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Jarkko Riikonen piti ”Arvokkaasti riippumaton nuori”-luentonsa. Molemmat luennot miellyttivät opiskelijoita ja jälkikäteen luentojen aiheista vielä keskusteltiin koulun käytävillä tovereiden kanssa.

Varmistaakseen, että opiskelijat osallistuisivat jokaiseen rastiin, jokaiselle osallistujalle annettiin passi, johon hänen oli kerättävä kymmenen eri leimaa — yksi leima jokaisesta rastista. Palauttaessaan täydellisen passin opiskelija sai osallistua arpajaisiin, jossa arvottiin elokuvalippuja, varavirtalähde ja elintarvikeämpäri. Tapahtuma saavutti noin 40 opiskelijaa.

 

”Selvä päivä”, joka järjestettiin torstaina 8.11. Kiteen Arppen koulussa, oli päihde- ja savuttomuustapahtuma 8.-luokkalaisiile (rastit) ja lukiolaisille (luento). Enimmäkseen, teemat ja rastit olivat samoja kuin ammattiopistossa, vaikka jotkut asiantuntijat vaihtuivat: Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksestä tuli sairaanhoitaja Marjo Toivanen, joka esitteli tupakkatuotteiden kemikaalihaittoja, ja Pohjois-Karjalan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Laura Naumanen, joka huolehti nuuskarastista ja piti lukiolaisille “Freesi suu — nuuskatta!” ‑luennon. Pelituen suunnittelija Hanna Karvinen keskusteli nuorten kanssa digi- ja rahapelaamisesta. Jokaisessa rastissa mukana olivat myös Riverian opiskelijat välittämässä tietoa päihteistä ja tupakasta opiskelijalta opiskelijalle.

Tässäkin tapahtumassa käytettiin samaa passi- ja arpajaissysteemiä. Tapahtumaan osallistui noin 80 8.-luokkalaista ja 90 lukiolaista.

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.