OMA TERVEYSTEKO ‑lopeta tupakointi!

/

Nykytilanne

Maapallolla on yli miljardi tupakoivaa ihmistä. Lähes 8 miljoonaa ihmistä kuolee vuodessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Suomessa vastaava luku on 5 000.

Vuonna 2018 Suomessa 20 – 65 ‑vuotiaista aikuisista tupakoi päivittäin 14 %. Nuorilla 14 – 20 ‑vuotiailla vastaava osuus oli 6,5 %. Suomessa molempien ikäryhmien tupakointi on vähentynyt viimeisen kymmenvuoden aikana.

Faktaa tupakan aiheuttamista haitoista

1/3 osa syöpäkuolemista johtuu tupakasta. 1/5 osa sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuu tupakoinnista. Tupakointi vähentää elinikää noin 10 vuotta. Tunnetuimmat tupakan aiheuttamat sairaudet ovat keuhkosyöpä ja keuhkoahtaumatauti. 90 % keuhkosyövistä voidaan ehkäistä lopettamalla tupakointi.  Pitkäaikainen tupakointi johtaa jossain vaiheessa keuhkoahtaumatautiin. Näiden tautien lisäksi tupakointi vaikuttaa myös koko kehoon ja elämänlaatuun.

Kysy läheisiltä mielipide tupakoinnin lopettamisesta

Nyt on hyvä hetki lopettaa tupakointi. Ennen lopettamista käy keskustelua itsesi kanssa siitä, mitä tupakointi sinulle merkitsee arjessa ja oletko tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Kirjaa ylös tupakoinnin hyvät ja huonot puolet. Muista kysyä myös läheisiltä mielipide tupakoinnin lopettamisesta. Heiltä voit saada yllättäviä vastauksia lopettamisen tueksi.

Tee itsellesi terveysteko ja lopeta tupakointi!

Koronan aikana tupakoinnin merkitys korostuu. Tupakka vaikuttaa kaikkiin elimiin mutta erityisesti se tuhoaa keuhkokudosta. Tämän vuoksi tupakoivat sairastuvat herkemmin koronainfektioon ja heillä sairastumisriski on koholla vakavaan koronamuotoon tupakoimattomiin verrattuna. Sinulla on siis monta hyvää syytä tehdä nyt lopettamispäätös, et varmasti tule sitä katumaan.

Apua tupakoinnin lopettamiseen

Tupakka on kooltaan pieni tuote, jolla on mielettömän harmilliset vaikutukset terveyteen. Sen aiheuttama riippuvuus tekee tupakoinnin lopettamisesta vaikeaa, joten voit tarvita useamman yrityksen ennen kuin onnistut. 4/5 osaa tupakoivista on huolissaan tupakoinnin vaikutuksesta terveyteen. Tupakoivista ylipuolet haluaa lopettaa tupakoinnin.

Hae apua lopettamiseen omalta lääkäriltä tai terveydenhoitajalta. Osta nikotiinikorvaustuotteet aina apteekista, jossa saat niiden käyttöön asiantuntijan ohjeistuksen.

Seuraavilta sivuilta löydät tietoa ja vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen: Tupakaton ja nikotiiniton  ja  Stumppi.fi.

Käytä hyväksi myös tupakoinnin lopettamisessa verkkotuen mahdollisuus. Käy tutustumassa 28päivää ilman.

Avatar

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

Terveempi Pohjois-Karjala. Tämä oli Pohjois-Karjala projektin ydin, ja samaa työtä Kansanterveyden keskus jatkaa tänäkin päivänä. Järjestämme koulutuksia ja kampanjoita, teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yhdistysten kanssa sekä vaikutamme erilaisissa tapahtumissa. Kaiken keskiössä on yksi tavoite: hyvinvoiva ihminen.